RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

Нові правила мобілізації: коли поліція має право вручати повістку та примусово доставляти до ТЦК

Представники поліції не будуть вручати повістки військовозобов’язаним, проте можуть завітати додому, якщо людина перебуває у розшуку.

Про це в інтерв’ю для "Інтерфакс-Україна" розповів голова Національної поліції України Іван Вигівський.

Читайте також: Ця процедура обов'язкова: як саме мають вручати повістки співробітники ТЦК та поліції

Він наголосив на тому, що Закон України "Про Національну поліцію" було доповнено частиною, згідно із якою представники поліції, окрім адміністративного затримання та доставлення осіб до ТЦК та СП, мають брати участь в процесі оповіщення громадян, співпрацюючи з представниками ТЦК та СП. Проте безпосередньо вручати повістки поліцейські не будуть – "... це не передбачено законом".

Доставлення до ТЦК: за яких умов

Особливу увагу Вигівський звернув на доставлення військовозобов’язаних до ТЦК. Він вказав, що якщо людина перебуває в розшуку, то поліцейські можуть затримати та доставити до ТЦК:

"У цьому випадку важливо розуміти, в якому саме розшуку перебуває особа. Якщо вона перебуває у розшуку за вчинення кримінального правопорушення, то поліцейський має вчинити невідкладні дії по затриманню такої особи відповідно до кримінального процесуального законодавства".

Іван Вигівський зауважує, що якщо вдалося встановити особу, яка вчинила адміністративне правопорушення (відповідно до звернення ТЦК та СП), передбачене статтями 210, 210-1 КУпАП, в такому випадку правоохоронці мають повноваження на здійснення адміністративного затримання та доставлення військовозобов’язаного до ТЦК та СП.

Чи прийде поліція додому

Також в інтерв’ю навели приклад "поквартирних обходів" поліцейських, на що голова Нацполіції сказав наступне:

"Ураховуючи те, що таке поняття, як "поквартирний обхід", на законодавчому рівні не визначено, тож поліцейські будуть діяти в межах та спосіб, визначений Конституцією та законами України, який передбачає, зокрема, встановлення та затримання осіб, які вчинили те чи інше правопорушення”.

Але у випадку причетності людини до вчинення правопорушення правоохоронці можуть вжити відповідні заходи з встановлення місцезнаходження цієї особи, затримання та доставлення у відповідні органи.

"І якщо особа в розшуку, то поліція має право прийти і за адресою проживання", – підсумовує Вигівський.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки в Україні ухилянтів.

  • Вас також може зацікавити:

Коли поліцейські мають право затримувати військовозобов’язаних: пояснення голови Нацполіції

Вручення повістки через Укрпошту: у якому випадку загрожує штраф до 34 тисяч гривень

Видача повісток за новими правилами: хто має право, процедури вручення та відмови

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.