RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

Повторне проходження ВЛК: що не може робити суд у разі оскарження рішень комісії

Суд, розглядаючи спори у справах щодо оскарження рішень Військово-лікарських комісій (ВЛК), має право перевіряти законність медичного висновку лише в рамках дотримання процедури ухвалення цього висновку.

Це випливає з постанови Харківського окружного адміністративного суду в одній зі справ, пише Sud.

Читайте також: Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроєкти

Як зазначається, суд не наділений повноваженнями робити власну оцінку підставності ухвалення висновку ВЛК. А саме - здійснювати дослідження питання стану здоров`я громадянина призовного віку.

Там пояснили, що суди не є спеціалізованими установами в медичній галузі. У зв'язку з цим оцінка підставності висновку ВЛК буде виходити за межі необхідного дослідження в контексті застосування вимог матеріального права.

"До повноважень суду не належить надання оцінки діагнозу на предмет того, чи підпадає позивач під дію статей розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби з посиланням на пункт 3.13 глави 3 розділу II Положення № 402. Відповідно до цієї норми у спірних питаннях та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією. Для цього військовий комісаріат направляє в регіональну штатну ВЛК, на території якої проживає заявник, його заяву, медичні документи, які є в заявника або одержані військовим комісаріатом із цивільних (військових) лікувальних закладів, військовий квиток", - зазначається у постанові.

Таким чином, у разі виникнення сумніву щодо правильності висновку лікарської комісії щодо придатності до служби, позивач має право повторно звернутись до ЦВЛК з метою перегляду оскаржуваного рішення військово-лікарської комісії, яка наділена відповідним правом.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроєкті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.