RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

"Можуть собі дозволити втратити 10 рот": скільки військових зараз стягнула РФ до України та кордонів

Росіяни не лише збільшили кількість штурмів, накопичивши для цього майже втричі більшу чисельність війська, ніж на початок повномасштабного вторгнення, а й працюють над якістю таких груп – ворог не відходить від тактики "м’ясних штурмів", проте намагається на них вчитись.

Про це для LIGA.net розповіли спікери.

Читайте також: "М'ясні штурми" тривають: що відбувається під Часовим Яром на Донеччині

Зауважується, що на початок червня 2024 року РФ накопичила на тимчасово окупованих територіях та біля кордону з Україною війська з 550 000 осіб: близько 520 000 військовослужбовців, як повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони, та ще 32 000 осіб на тимчасово окупованих територіях (це члени Росгвардії, ФСБ та інших силових структур, що відповідають за поліцейські функції). Для порівняння згадується, що в лютому 2022 року Росія залучила 180 000 осіб, а в листопаді 2023 – понад 400 000 окупантів були в Україні.

Вони не лише в три рази збільшили чисельність війська (якщо порівнювати з початком повномасштабного вторгнення), а й намагаються вчитись на своїх помилках. Колишній речник Генерального штабу та військовий аналітик Владислав Селезньов розповів, що "м'ясні штурми" противника стають більш ефективними, а послуговуючись тактикою одноразової піхоти противник "дуже шкодить" українським військовим.

Проте навіть збільшення чисельності війська та угрупувань, за словами Селезньова, не робить ворога нездоланним: "Все вирішать ресурси".

Зміни не лише в кількості, а й в якості

Військовий експерт Defence Express Іван Киричевський для LIGA.net розповів, що війська РФ зросли не лише кількість, а й дещо змінилось якісно. В контексті цього він наводить наступний приклад: "У наступі на Вовчанськ росіяни показали якісне зростання".

Своєю чергою Владислав Селезньов додав, що угрупування військ, що діяло на початку вторгнення, "вже давно закінчилося", але ті, хто зміг вижити, передали отриманий бойовий досвід іншим.

Військовослужбовець Костянтин "Вальде" Ульянов зауважив, що росіяни з літа 2022 року почали узагальнювати отриманий бойовий досвід і створювати на основі отриманих даних нові тактики штурмових дій. Ось як він це коментує:

"На межі 2022–2023 у них з'явилася методичка про штурмові дії в міській забудові та лісосмугах. Це маленька брошурка з однією примітивною, ніби дитина намалювала, ілюстрацією. Але це була перша методичка, яку створило не російське міністерство оборони з їхнім застарілим баченням війни, а люди з окопів".

Спроби вчитись з одним "але"

Попри постійні намагання вчитись та вдосконалюватись у ворога, на думку військовослужбовця, це не виходить робити інституціонально. Причина цьому прихована у тій самій чисельності:

"Вони можуть собі дозволити втратити 10 рот, але 11-та чомусь навчиться. І там буде такий командир роти, котрий зможе цей досвід передати".

Тобто, за словами Ульянова, ворог і досі не відійшов від тактики "м’ясних" штурмів, проте тепер використовує це як можливість таки отримати якийсь досвід. "...вони, на жаль, стали більш ефективними", – вказує військовий.

Раніше "Апостроф" також розповідав про величезні втрати росіян.

  • Вас також може зацікавити:

Чи достатньо у Росії сил для наступу: прикордонники оцінили ситуацію на Сумщині

Росіян вдалось зупинити: що зараз відбувається на півночі Харківської області

Ворог змінив тактику - КАБів стало менше: що відбувається на найгарячішому напрямку фронту