RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

В оборонному комітеті Ради розповіли, коли чекати на закон про демобілізацію

Після викреслення питання демобілізації із законопроєкту №10449 про мобілізацію в оборонному комітеті Ради зауважили, що відповідний закон з цього приводу, який готує Міноборони разом з Генеральним штабом, почнуть обговорювати не раніше ніж за 2-3 місяці.

Про це для ВВС розповів голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки, оборони і розвідки народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Завітневич.

Читайте також: Мобілізація у червні: все про нові штрафи та строки ув'язнення для ухилянтів

Він згадав, як норму про демобілізацію в останній момент виключили з закону, зокрема після звернення Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського і, як говорить Завітневич, не тільки його, згадуючи про міністра оборони Рустема Умєрова. Мотивацією такого рішення називає зміну ситуації на фронті:

"Коли законопроєкт розроблявся в 2023 році – тоді була одна ситуація на фронті. Коли вже був час його прийняття – вже зовсім інша ситуація".

"Під час поїздок на фронт ми бачили, що воювати понад два роки – це дуже-дуже тяжко. Тим більше деякі бригади в силу різних причин не мали можливості зробити повноцінну ротацію. Але, якби ми це прийняли, то в деяких підрозділах досвідчені військові пішли б з армії в один момент – уявіть, що б це було, якщо в цих підрозділах немає досвідчених, на кого тоді спиратися?", – коментує він потенційні ризики.

На питання, чи готується законопроєкт про демобілізацію зараз, він відповів наступне:

"Цей законопроєкт готує міністерство оборони разом з Генеральним штабом. У нас він не готується поки що... потрібно постійно бути у контакті з ними і подивитися на результати мобілізації".

Завітневич вважає, що спочатку треба оцінити результати проведеної мобілізації, які очікуються лише через 2-3 місяці: "... тоді вже можна буде говорити про терміни демобілізації. Це дійсно потрібно".

На особисту думку нардепа військовий може відслужити до одного року для права демобілізуватись: "...якщо говорити про стандарти і брати досвід минулих війн, то є цілі дослідження. Я зустрічав таку цифру – до одного року людина може воювати в повномасштабній війні”.

Проте він погоджується, що в Україні цей термін вже давно минув: "... на жаль, у нас вийшло так".

Раніше в Міноборони розповіли, коли в "Резерв+" з’явиться QR-код.

  • Вас також може зацікавити:

В Раді розповіли, коли військовозобов’язаних не будуть штрафувати за неоновлення даних

Відстрочка від армії: який "сюрприз" чекає на багатодітних батьків

Окремі підприємства зможуть забронювати всіх працівників, деякі – 50%: в Раді розповіли про нове в мобілізації

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.