RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Як буде працювати система "економічної броні" від мобілізації: у Раді відповіли на ключові питання

Після того, як до Верховної Ради України внесли проєкт закону про "економічне бронювання", народний депутат Дмитро Наталуха, як виглядатиме цей процес та як це вплине на процес мобілізації.

Про це народний депутат та голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповів на своїй Facebook-сторінці.

Читайте також: Нардеп розповів, в чому суть економічного бронювання і чому це важливо для армії

Він вважає, що економічне бронювання важливе з причини того, що це дозволить бізнесам уникнути зупинки, що вплинуло б на сплату податків:

"В середньому, на кожному підприємстві мобілізований кожен десятий співробітник. Це критична межа, за якої більшість бізнесів суттєво втрачають прибуток. Від мобілізації ми не можемо відмовитись, бо мобілізація - це про збереження життя країни, це зрозуміло. Але ми можемо зробити так, щоб зберегти критичних для бізнесу спеціалістів, без яких підприємства зупиняться… Відсутність фінансів для боротьби дорівнює капітуляції".

Наталуха додає – сплачені податки підуть напряму на фінансування Сил оборони України: "...ми маємо формулу, коли заброньований спеціаліст не тільки працює, а й приносить куди більший фінансовий внесок для оборони".

На умовне питання, чому не можна було визначити перелік критичних професій і бронювати за ними, нардеп відповідає наступним чином: "... тоді ми автоматично вважаємо, що чиновник знає бізнес краще, ніж його власник. А це - не так".

"У нас є перелік критичних спеціальностей, за якими відбувається бронювання", – говорить він та додає, що вважає його недостатнім.

Питання як виглядатиме економічне бронювання нардеп коментує таким чином: "З самого початку ми виходили з того, що повинна бути чітка процедура: сплата збору — тимчасова бронь — оновлення даних — повноцінна бронь, яка оновлюється щомісяця. У тексті законопроєкту ми поклали процедурно це питання на Кабмін”.

Він також згадує про цілі індустрії, де ФОПи є важливою складовою бізнес-процесів, тому вони також матимуть можливість бронювання, але з додатковими вимогами: "... у двох з трьох моделей ми заклали цю опцію. Втім, для них є додаткові вимоги по термінах реєстрації та обороту, щоб відсіяти "фейкові" ФОПи".

Стосовно того, чи це чергова спроба відтермінування демобілізації, Наталуха наголошує: демобілізація залежить від набору людей до війська, але "... без "економічного бронювання" ми ризикуємо зупинити безліч підприємств":

"... якщо внаслідок відсутності цих запобіжників десь за рік нам не буде чим платити зарплати військовим, то це позитивно вплине на бажання людей йти служити? — звісно ні. Тоді про демобілізацію взагалі не йтиме навіть мови".

У підсумку він наголошує, що ефективність економіки наразі є однією зі складових війни: "Без працюючої економіки нам не перемогти. В принципі - нікому не перемогти".

Раніше Кабмін також повідомляв, яким підприємствам дозволили бронювати 100% працівників.

  • Вас також може зацікавити:

Проігноровано здоровий глузд та закон: у Раді жорстко висловились про норму броні для рятувальників

Економічне бронювання для ФОПів: який повинен бути дохід і скільки треба сплатити збору

У Зеленського відповіли, чи буде в Україні "бронювання за гроші"

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.