RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Український дипломат детально пояснив, як повернути Донбас

Політик і дипломат, колишній представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Роман Безсмертний вважає, що для повернення Донбасу необхідне прийняття низки законів.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Повинен бути закон, який повернув би ситуацію в законне русло, повинен бути указ про введення на обмеженій території правового режиму воєнного стану, закон про реінтеграцію. Я говорю про кардинально новий закон, який би дав відповіді на зазначені питання", - сказав він.

За словами Безсмертного, також важливо дати політичну оцінку всього, що відбувається. Так, повинні бути правові, міжнародні, економічні, гуманітарні, соціальні складові, як Україна бачить динаміку розвитку ситуації на окупованій території, адже вона вже не вирішиться за 10 років.

"На окупованій території майже 3 млн жителів, 46 тисяч колабораціоністів під зброєю, 50 тисяч українських регулярних військ і вже майже 180 тисяч, які повернулися з цього пекла. Ми повинні забезпечити їм гарантію на майбутнє, щоб їх не посадили, тому на всі ці питання в законі про реінтеграцію повинна бути відповідь. Повинно бути застосоване так зване перехідне право, яке стане кроком назустріч", - заявив він.

Дипломат додав, що окремо в цьому питанні стоїть тема Криму, яка також повинна бути врегульована цим документом.

"Це треба робити, тому що далі виникне різний правовий статус територій, що призведе до необхідності установчих дій, і ми зайдемо так глибоко, звідки не випливемо. Хто може бути суб'єктом процесу розробки цих рішень і законопроектів? Конституція України не визнає ОРДО і ОРЛО. Конституція України, стаття 140, говорить, що суб'єктом є територіальні громади", - уточнив Безсмертний.

Він додав, що Україна має абсолютне право сьогодні за допомогою інструментів прямої демократії провести збори населених пунктів, вибрати уповноважених представників, які сядуть за діалог і запропонують рішення, тому що потрібно відновити цілісність Донецької і Луганської областей шляхом реінтеграції Донецької і Луганської областей між собою.

"Це перше, що треба зробити. І уявіть собі, ми в Брюсселі чи Вашингтоні говоримо, що робити там. А, може, треба запитати людей? Не Київ же з Донецьком сходиться, а сходяться порізані райони. Як їм сходитися? Тим більше, що 80% так званих внутрішньо переміщених осіб розміщені на території Луганської та Донецької областей, тільки за лінією розмежування, а тільки близько 15% живуть в Харківській, Запорізькій та інших областях", - уточнив дипломат.

Безсмертний підкреслив, що треба домовлятися, тому що подальше апелювання до ОРДЛО призведе до того, що на двох територіях, згідно з цим законопроектом, виникне два різних правових режими, які і далі потребуватимуть установчих дії зі створення Луганської та Донецької областей.

"На сьогодні у всіх цих населених пунктах існують законно обрані міські голови, депутати місцевих рад, хтось із них там, хтось тут, треба звернутися до них, чи збираються вони виконувати свої повноваження? Чому не зібратися і не вирішити, як далі? Кажу до того, що основним змістом соціальної адаптації є процес діалогу, починаючи від маленького, закінчуючи великим діалогом, а ми думаємо, що, запропонувавши словесну еквілібристику в законопроекті, яка не веде до розв'язання конфлікту, ми щось вирішимо", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Війну на Донбасі загострюють, а героям АТО буде загрожувати в'язниця - Роман Безсмертний".