RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні розкрито масштабну агентурну мережу Москви: подробиці скандалу і відео

Служба безпеки України викрила в Україні мережу російських агентів під кодовою назвою "Сапфір", яка діяла на підконтрольній Україні території.

Про це, як повідомляє прес-служба СБУ, повідомив керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко.

Зазначається, що агентурна мережа була створена головним управлінням Генштабу Збройних сил РФ у Луганську.

Як стало відомо, "Сапфір" за завданням із Москви організовувала підготовку та проведення антиукраїнських інформаційних кампаній. Також учасники агентурної мережі займалися збором та аналізом інформації щодо вищого керівництва України, Збройних сил та інших військових формувань.

Як вдалося з’ясувати, керівником агентурної мережі був кадровий співробітник генштабу ЗС Росії підполковник Сазонов Олександр Олексійович, що діяв під псевдонімом "Павел Бодров".

До складу підрозділу "Сапфір" входили п’ятнадцять ідентифікованих членів так званої "народної міліції" ЛНР, а очолювала їх завербована воєнною розвідкою Росії громадянка України – Васіліна Катерина Геннадіївна.

Група також тісно співпрацювала з так званим радником "уряду" ЛНР, завербованим громадянином України Тимохіним Андрієм Володимировичем на прізвисько "Князь".

СБУ встановила, що агентурна мережа активно використовувала соцмережі для розповсюдження фейкової інформації щодо вищого військово-політичного керівництва України. Зокрема, розповсюджувався фейковий наказ Міноборони України про призупинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям Збройних сил.

Також вони від імені патріотичних сил оголошували про антиурядові акції, зокрема щодо боротьби з корупцією і оголошення імпічменту президенту.

На виконання замовлення з Москви група також розпалювала в соцмережах міжконфесійну ворожнечу.

"Поставлені російською розвідкою завдання група виконувала за допомогою спеціально зареєстрованих у соцмережах сторінок як проукраїнського так і сепаратистського спрямування, створивши загалом понад п’ятдесят акаунтів та сто тридцять груп у соцмережах", - розповіли в СБУ.

Також "Сапфір" активно розповсюджував в мережі інформацію про приховування українськими військовими бойових втрат.

Про свої "досягнення" група щомісяця звітувала перед ГУ Генштабу Збройних сил РФ.

"Загалом за час свого існування ними було сфабриковано та опубліковано в соціальних мережах Інтернет майже дванадцять тисяч фейкових інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру. Наразі СБУ вживається комплекс заходів із блокування діяльності групи "Сапфір", - повідомили у прес-службі.

Також було встановлено, що для збору розвідувальної інформації на підконтрольній Україні території діяли агенти воєнної розвідки РФ у складі чотирьох осіб.

Наразі в Донецькій та Луганській областях затримані агенти-інформатори ГУ Генштабу ЗС РФ.

"Під час проведення обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці вилучили понад двадцять пристроїв для зв’язку, які використовувались для проведення шпигунської діяльності, засоби фото- та відеофіксації з розміщеною на них інформацією про військову техніку, інженерні захисні спорудження ЗС України, інші відомості військового характеру, а також майже двадцять СІМ-карток українських та російських операторів і флеш-накопичувачі. Також вилучено символіку Російської Федерації і так званих "народних республік", - повідомили в СБУ.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, фігурантам справи оголошено про підозру в скоєнні злочину та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Харкові затримали російського шпигуна з команди Кернеса.