RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україні затриманий російський танкер порівняли з "євробляхами"

Колишній представник президента України в АР Крим Борис Бабин порівняв російський танкер NEYMA, який затримала Служба безпеки України в Азовському морі, з "автомобілями на литовських номерах".

Про це він написав на власній сторінці у Facebook.

"Російська пропаганда та всілякі тамтешні "депутати" другу добу виливають каламутний потік свідомості з питання затримання танкера NEYMA в Ізмаїлі. Зокрема закидають щодо неучасті у процесуальних заходах російського консула. А капітан NEYMA добрехався до того що це судно в порту Ізмаїлу є ...територією РФ", - написав експерт.

Він назвав поводження росіян "дешевою спекуляцією та порівняв танкер NEYMA із "автомобілем на литовських номерах".

"Втім ця дешева спекуляція розрахована виключно на далеких від проблеми осіб. Адже міжнародне право абсолютно ніяких гарантій або імунітетів щодо іноземного торговельного судна, яке перебуває в українських внутрішніх водах, зокрема у водах порту, не дає. Юридично це просто об'єкт іноземної нерухомої (sic) власності, який перебуває на території України. Бо NEYMA зайшла в порт сама, добровільно та пройшла прикордонний контроль на в'їзд в Україну. За такою російською дивовижною логікою кожен автомобіль на литовських номерах в Києві патрульна поліція має зупиняти та оглядати спільно з литовським консулом прикладом", - підсумував Бабін.

Він також у цьому контексті згадав ситуацію з провокаційними діями кораблів ФББ РФ в Азовському морі.

"Поки бурхливі заяви росіян про "реагування" на ситуацію на Азові, із натяками на ескалацію, вилилися у провокаційному підсвітлюванні кораблів ДПС України у нічний час зеленими лучами лазеру. Що ж якщо РФ так багато розповідає про власну новітню "мегазброю", зокрема лазерну, це не має сприйматися легковажно, а відповідні агресивні дії не можуть бути проігнорованими міжнародними структурами - за повідомленням України", - пише експерт.

Як повідомляв "Апостроф", 25 липня Служба безпеки України затримала російський танкер NEYMA, який брав участь у блокуванні військових кораблів у Керченській протоці в листопаді 2018 року, коли були захоплені 24 українських моряка.