"Дитина під ключ": СБУ розкрила схему продажу новонароджених за кордон

Фото: СБУ

У Харківській області група людей на чолі з київськими репродуктологами організувала "продаж" новонароджених іноземцям під прикриттям програми сурогатного материнства, завдяки якій український режисер, сценарист і телеведуча Оксана Байрак в 55 років вперше стала мамою.

Зловмисників викрила Служба безпеки України, повідомляється на сайті СБУ.

"Власна" дитина з повним пакетом підроблених офіційних документів обходилася замовнику в 60 тис. доларів ", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що жителі Київської і Харківської областей, в тому числі керівники одного зі столичних центрів репродуктивної медицини допомагали іноземцям оформити фіктивний шлюб з українками.

Далі присвячені в схему лікарі видавали офіційний висновок про нібито "безпліддя" дружини. Це є підставою для офіційного застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Після цього підшукували кандидатку в сурогатні матері. Коли дитина народжувалася, фіктивний шлюб розривали, а іноземець отримував законне право вивезти дитину за кордон.

Крім цього, в ході розслідування цієї справи, СБУ виявила факти недбалого ставлення медичних працівників центру до своїх обов'язків. Це стало причиною загибелі немовлят.

"Зловмисникам повідомили про підозру у вчиненні кримінального злочину за ч. 2 ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) і ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України", - резюмували в СБУ.

Як повідомляв "Апостроф", раніше СБУ ліквідувала потужну ботоферму в Івано-Франківській області, яка створювала фейки на замовлення з Росії. Організував її місцевий житель, який добре розбирається в IT.