Росія кинула на передову тисячі зеків: що зараз відбувається на сході України

Фото: Telegram

Росія перекинула на Бахмутський напрямок тисячі мобілізованих ув'язнених, вони атакують наші позиції, але українські захисники відбивають їх наступ.

Про це розповів військовий журналіст, речник Генерального штабу Збройних сил України 2014-2017 рр., військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі Апостроф TV.

Він наголосив, що Росія веде проти України гібридну війну, одним з елементів якої є спроба створити паніку серед українців. Для цього РФ розпускає чутки про "наступ з території Білорусі".

"Розвідка дуже уважно відстежує всі процеси, що відбуваються на території Білорусі, і зараз там немає ударного угруповання, яке могло б реалізувати план нападу на нас із Півночі, про який ми часто чуємо", - зазначив він.

Селезньов додав, що у цій інформвійні називаються різні напрями ударів – і вздовж кордону з Польщею, тобто рух російсько-білоруських військ на Ковель, Луцьк та у бік Львова, щоб перерізати логістичні маршрути, якими партнери доставляють в Україну військово-технічну допомогу, або взагалі атака на Київ, як у лютому-березні.

"Найближчим часом, до 30 діб, Росія може нарощувати своє угруповання військ у Білорусі, але за цим спостерігають не тільки наші та іноземні розвідки, а й білоруські партизани. Є проект "Білоруський Гаюн", який уважно і ретельно відстежує всі рухи техніки в Білорусі та вчасно повідомляє про них", - розповів він.

Читайте також: Зекі на службі у Путіна: як "кухар" Пригожин потрошить "двоголову курку"

Військовий експерт нагадав, що, починаючи з лютого, Сили оборони України виконали величезний обсяг інженерно-фортифікаційних заходів, щоб посилити оборонні здібності у разі нової атаки ворожих військ з боку Білорусі, тому на цьому напрямку росіяни дуже швидко отримають відсіч.

Водночас, на Сватівському напрямку Росія намагається створити потужне угруповання військ. Москва сподівається, що спочатку воно зупинить український контрнаступ, а потім перейде до масштабного наступу. За різними оцінками, на територіях оборонного сектора, що складається зі Сватівського оборонного вузла на півночі та Лисичансько-Рубіжанського оборонного вузла на південь, знаходиться 20-25 тисяч російських воїнів.

За словами Селезньова, ці окупанти входять у різні формування, не пройшли бойове злагодження, багато хто з цих підрозділів був пошарпаний нашою артилерією раніше. На Сватівському напрямі росіяни не мають ешелонованої оборони, але намагаються її створити.

"Дальший розвиток ситуації залежить від обсягів і темпів поставок зброї від наших партнерів, адже нинішня війна - війна артилерії, і контрнаступ можливий лише за панування нашої артилерії на ділянках фронту, де вона ведеться. В інших умовах вестимуться позиційні бої, тим більше в осінні -Зимовий період ми будемо змушені перейти до стабілізаційних дій без достатньої кількості артилерії", - пояснив експерт.

Він додав, що ситуація на Бахмутському напрямку дуже складна для Сил оборони України, нашим бійцям украй важко на цій ділянці фронту, тому що Росія має перевагу в артилерії.

"Саме на цю ділянку перекинуто тисячі "зеків", рекрутованих Пригожиним, вони намагаються атакувати наші позиції, незважаючи на втрати. Але бої продовжуються, ситуація повністю контролюється командуванням", - резюмував він.

Раніше "Апостроф" публікував відео, на якому власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин "заганяє" назад на фронт окупантів, які втратили кінцівки на війні в Україні.