RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Хто був убитий за слова "Слава Україні"? Журналіст оприлюднив версію про бійця з Ніжина

Україну сколихнуло відео, зняте та злите в мережу російськими окупантами, на якому вони впритул розстріляли беззбройного українського полоненого воїна за слова "Слава Україні". Йде процес встановлення особистості героя – Генштаб ЗСУ повідомив, що імовірно це – Тимофій Шадура, однак є ймовірність, що це інша людина – Олександр Мацієвський, солдат роти вогневої підтримки 163 батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО.

Про це у Facebook написав журналіст Юрій Бутусов.

Нагадаємо, на Facebook-сторінці 30 окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького повідомили, що загиблий герой - військовослужбовець їхньої бригади Тимофій Шадура, який вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій у районі міста Бахмут. Цю інформацію підтвердив Генштаб.

Проте остаточний висновок, хто саме був розстріляний росіянами за слова "Слава Україні", може дати лише експертиза.

Бутусов навів низку аргументів на користь того, що людина на відео – Олександр Мацієвський.

"На фото є характерна прикмета – закритий пластиром забій над правою бровою. Олександр отримав забій приблизно за два тижні до загибелі, прижиттєве фото забою перед накладанням пластиру мені надали. Також прикметою є зелений шеврон ЗСУ, який подарував бійцю його командир взводу, він має особливості, оскільки робився на замовлення, його фото у мене теж є. Ключовим фактом є посмертна судово-медична експертиза, зроблена перед похороном Олександра в лютому. На фото з моргу, яке я отримав, чітко видно кульові отвори у тих місцях, де влучали кулі на відео", - пояснив журналіст.

Він додав, що загиблого на відео впізнала його мати. Як розповіли побратими, Олександр Мацієвський народився 10 травня 1980 року, жив у Ніжині. Не мав досвіду військової служби, але одразу після початку російського вторгнення 24 лютого пішов добровольцем до складу 163-го батальйону 119-ї бригади, яка захищала Чернігівську область.

У листопаді його підрозділ було перекинуто до району Бахмута, де він виконував завдання близько місяця. 30 грудня від ранку рота вогневої підтримки, в якій Олександр Мацієвський обіймав посаду снайпера, зайняла позиції в районі міста Соледар.

Почалася зустрічна битва, яка тривала по всій позиції 12 годин. Ніжинська тероборона втримала лісопосадку, утримала всі позиції, окрім однієї. Під час бою зв'язок з групою бійців та Олександром Мацієвським було втрачено.

Читайте також: Це доказ, що винний не тільки Путін: в Україні емоційно відреагували на відео розстрілу бійця

Що сталося під час бою, невідомо. Олександр виходив у бій у повному бойовому спорядженні. Він був за посадою снайпером роти вогневої підтримки, але через певні обставини в цей бій він пішов зі звичайним автоматом. Очевидно, відео знято вже після того, як за невідомих обставин Олександра Мацієвського захопили в полон, оскільки ніякого спорядження на ньому на відео не було.

"Побратими впевнені, що Мацієвський зробив усе належне, він не здавався, а був захоплений раптово, не маючи можливості вести бій. Це могло статися через складну обстановку зустрічного бою, оскільки ворог уже фактично досяг наших позицій, їх могли обійти з тилу або з флангу", - написав Бутусов.

У лютому тіло Олександра Мацієвського та двох його побратимів було повернуто додому, але на той момент жодної інформації про обставини його загибелі не було. Результати судово-медичної експертизи відповідають пораненням, які помітні на відео. 14 лютого Олександра Мацієвського було поховано на цвинтарі в Ніжині.

Як повідомляв "Апостроф", за імена російських окупантів, які розстріляли в упор українського захисника за слова "Слава Україні", пропонують винагороду за умови достовірних доказів, що це вони. На даний момент сума зросла до 3500 доларів.