RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Російські кораблі тричі були на місці підриву «Північних потоків»: востаннє – за 5 днів до вибухів

Перед вибухами на гілках російського газопроводу "Північний потік", кораблі РФ принаймні тричі бували на місцях підриву, останній із яких був - за п’ять днів до інциденту.

Про це йдеться у спільному розслідуванні журналістів з Північної Європи, а саме данського мовника DR, норвезького NRK, шведського SVT та фінського Yle.

Зазначається, що російські кораблі пересувалися в районі з вимкненими пристроями ідентифікації. Проте, завдяки інформації з радіокомунікацій, якою судна обмінювалися з військовими базами, та супутниковим знімкам, що були проаналізовані разом з компанією KSAT, вдалося точніше встановити їх рух.

Так, у червні 2022 року, було зафіксовано кілька російських суден, які мали потенційну здатність до підводних операцій та неодноразово навідувалися до газопроводів. Останнє з них зафіксували менш ніж за тиждень до серії вибухів - одне з суден провело майже цілу добу в районі газопроводу.

Читайте також: Вибухи були невипадковими: які є версії витоку газу на "Північних потоках"

Перше з суден було помічено біля "Північних потоків" вранці 7 червня. Воно вирушило з морської бази у Калінінграді та прибуло до району, розташованого на південний схід від Карлскруни та на схід від Борнхольма. Корабель перебував у тому місці, де гілки "Північних потоків" проходять на глибині 80 метрів, кілька годин. Ім'я судна залишилося невідомим. Згідно з данськими органами влади, три з чотирьох вибухів на газопроводах сталися саме в цьому районі.

14 червня, друге з суден, 86-метровий "Сібіряков", також прибув у район "Північних потоків". Корабель рухався дуже близько до трубопроводів, іноді на низькій швидкості. Знімки з супутника свідчать, що судно перебувало за пару сотень метрів від місця одного з вибухів. Крім того, на знімках було помічено ще одне судно, яке також рухалося з вимкненим пристроєм ідентифікації, але точно встановити його не вдалося.

Знімки свідчать, що обидва кораблі перебували на відстані від кількасот метрів до кількох кілометрів від місць одного з майбутніх вибухів.

Третє судно - буксир SB-123 довжиною 49 метрів, що належить Балтійському флоту – зафіксували поруч з газопроводами 21 вересня. За інформацією з перехоплених радіокомунікацій, SB-123 вимкнув транспондер на півдорозі з бази у Калінінграді до району пролягання "Північних потоків". Припускається, що буксир міг перебувати в зазначеному районі протягом приблизно 20 годин з 21 вересня о 20:00 до 22 вересня о 14:00.

За словами головного прокурора Матса Лінквіста, який відповідає за розслідування диверсії на газопроводі, розслідування має детальну інформацію про рух суден у зазначеному районі, включаючи навіть "судна-привиди", однак на даному етапі він не може коментувати цю інформацію.

Раніше ми писали, що у Білому домі відповіли на розгін росіянами історії про "підрив" американцями "Північного потоку 2".

  • Вас може зацікавити:

Газові стежки: чи зможе Україна обійтися без російського транзиту

Епоху російського домінування закінчено: у Польщі відкрили новий газопровід, відео

І знову "Північний потік-2": куди веде Європу газовий шантаж Росії