RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Обережно, "розвод"! Шахраї придумали нову схему обману українців

Через повномасштабне російське вторгнення багато людей в Україні потребують фінансової допомоги – шахраї на цьому наживаються, виманюючи гроші у своїх жертв.

Про нову схему обману розповіли у Telegram-каналі МВС України.

Так, зловмисники телефонують людині з невідомого номеру, представляються "благодійною організацією" або "фондом" та розповідають історію про нарахування соцвиплат. Для їх отримання шахраї просять надати паспортні дані та реквізити банківської картки.

"Доброго дня, вам нарахована грошова допомога. Для її отримання вкажіть свої паспортні дані, номер картки, термін її дії та код, зазначений на звороті", - такий або подібний дзвінок можна отримати від шахраїв.

Повідомляючи ці дані людина ризикує уже за кілька хвилин залишитись без грошей на картці

Українців закликають у жодному разі не передавати третій особі дані своєї картки, включаючи її номер, термін дії та CVV2-код.

Читайте також: В Україні шахраї "проапгрейдили" телефонну схему

Варто зазначити, що аферисти можуть створювати фейкові вебсайти, що імітують ресурси, подібні до "єДопомоги" та інших схожих платформ. Особа може виявити оголошення про надання допомоги на соціальних мережах і подальше запросити перейти за посиланням. При цьому вона може потрапити на фішинговий сайт.

Часто такий сайт може видаватися за Єдиний компенсаційний центр для повернення грошових коштів, однак це лише підступна пастка. Шахраї можуть викрасти дані платіжної картки користувача, а фейковий вебсайт можна впізнати за доменом, на якому він розміщений.

Важливо пам'ятати, що офіційні вебсайти державних органів завжди мають в імені домен gov.ua і ніколи не вимагатимуть від вас додаткових оплат для отримання компенсацій або послуг.

Строго заборонено вводити реквізити платіжних карток чи особисті дані на невідомих або підозрілих вебсайтах. Для збереження безпеки фінансових операцій рекомендується налаштовувати контроль за рухом коштів, підключати SMS-інформування та встановлювати ліміти на операції.

Якщо ви вже стали жертвою шахрайського вебсайту та ввели свої особисті дані, негайно заблокуйте свою картку і зверніться до кіберполіції для подальших дій та заходів безпеки.

Раніше ми писали, що українців попередили про нові схеми "розводу".

  • Вас може зацікавити:

"Подивіться, хто загинув у ДТП": українців попередили про нове шахрайство в соцмережах

Оформлюють кредити на військових: в Україні поширюється новий вид шахрайства