RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Перевірка водіїв на алкоголь: як було раніше і які правила діють тепер

Кабінет Міністрів вніс суттєві зміни до правил перевірки водіїв на вміст алкоголю у крові, які стосуються лише процедури, а не допустимої норми проміле.

Про це йдеться у Постанові КМУ №57 від 20 січня 2023 р.

Раніше правоохоронцям при зупинці авто та перевірки керманича на алкогольне сп'яніння доводилося шукати двох свідків, що не завжди було можливим, якщо це відбувалося в нічний час чи на ділянці дороги з інтенсивним рухом.

Читайте також: Чи можна штрафувати за відсутність аптечки в авто та які є винятки

Відтепер для освідування не потрібно мати двох свідків, а достатнім доказом стане відеозапис з нагрудної камери поліцейського. Цей запис буде долучено до матеріалів справи або протоколу, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нововведення наголошує на важливості забезпечення поліцейських спеціалізованим технічним обладнанням, яке дозволить їм фіксувати відеодокази за різних погодних умов і в будь-який час доби.

Перевірку на стан алкогольного сп’яніння повинні проводити за допомогою спеціальних технічних засобів, які мають відповідні документи. Якщо інспектор не має їх із собою, це означає, що перевірку здійснювати не можна.

Утім, пред’являти ці документи інспектор повинен лише на вимогу водія. Якщо її не було, це не є порушенням з боку правоохоронця.

Стан алкогольного сп’яніння є підтвердженим, якщо прилад "Драгер" показав більше ніж 0,2 проміле.

Якщо водія доставили до лікарні, то його огляд мають провести не пізніше ніж після двох годин його перебування у закладі й коли цього не дотриматися, огляд вважатиметься не дійсним.

Нагадаємо, в Україні почастішали випадки винесення працівниками поліції постанов про накладення штрафу за порушення правил дорожнього руху без відома водіїв.

  • Вас може зацікавити:

Чи має право поліцейський вимагати від водія протоколу техогляду: українцям відповіли

Штрафи автофіксації повертаються в "Дію": на які зміни важливо звернути увагу

Українців стали частіше штрафувати за популярне "порушення": чому це незаконно