RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Зберегти культурну спадщину: в Україні створять спеціальну експертну групу

В Україні хочуть зберегти культурну спадщину, пошкоджену російськими окупантами – буде створено експертну робочу групу, яка займатиметься захистом, збереженням та реставрацією цінних пам'яток та будівель.

Відповідне рішення ухвалили під час міжнародної науково-практичної конференції "Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація", яка відбулася 26 жовтня в Києві, інформує "Офіційний портал Києва".

Зазначається, що до групи увійдуть спеціалісти у сфері охорони культурної спадщини, правозахисники, архітектори, реставратори, археологи та представники громадськості.

Читайте також: Війна за історію: як Україна захищає свою культурну спадщину від посягань Росії

Міністр культури та інформаційної політики Катерина Чуєва розповіла, що на сьогодні в областях України пошкоджено близько тисячі об'єктів культурної спадщини та культурних інституцій, частина з яких розташована у звичайних сучасних будинках. Останні верифіковані цифри на сьогодні: понад 550 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України.

Серед ушкоджених об'єктів, зокрема:

  • 171 об'єкт зі статусом пам'ятки,
  • 146 об'єктів цінної історичної забудови,
  • 58 пам'яток і творів мистецтва, які не перебувають на обліку як пам'ятки культурної спадщини (пам'ятники героям АТО, мозаїки, вітражі тощо),
  • 44 музеї.

Учасники заходу узагальнили практичний досвід та започаткували створення дорожньої карти для формування методичних рекомендацій з реалізації заходів із захисту, збереження, реставрації культурної спадщини України, які зазнали великої шкоди через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. При цьому, достовірної інформації про стан об'єктів культурної спадщини, розташованих на тимчасово окупованих територіях.

Раніше ми писали, що український борщ внесли до Списку культурної спадщини ЮНЕСКО.