RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

На Львівщині знайшли залишки культової споруди часів княжої доби: фото

На Львівщині неподалік села Ілів, в історико-культурному заповіднику "Стільське городище" на території городища-святилища в урочищі "Печера" археологи знайшли залишки культової споруди, зокрема і часів княжої доби.

Про це розповів завідувач відділу охорони та популяризації історико-культурної спадщини Ігор Гарасим, інформує "УП. Життя".

За його словами, розкопки проводилися вперше за 2 десятиліття і протягом кількох тижнів дослідникам вдалося встановити, що городище є багатошаровою пам'яткою.

На даній території було виявлено комплекс археологічних структур, що належать до різних історичних періодів - від IV тисячоліття до нашої ери та до часів Київської Русі. Зокрема, було знайдено давню громадську споруду на стовпах біля капища язичницького періоду.

Читайте також: У Вінниці проводять розкопки на території собору

Окрім цього, на цьому місці виявлено невелике поселення представників культури лійчастого посуду, (енеолітична культура IV тисячоліття до нашої ери), включаючи знаряддя з кременю та оброблену кераміку з того періоду.

"Культура лійчастого посуду свою назву отримала завдяки характерній для неї формі посуду із лійчастою шийкою. Сліди цієї культури були знайдені, зокрема, на Чорній горі в селі Малі Грибовичі та на горах Лисівка та Жупан в місті Винники, що поблизу Львова, а також на горі біля села Тростянець що на Львівщині. Це свідчить про ареал поширення цієї культури", – розповів Ігор Гарасим.

За його словами, культура лійчастого посуду була "сусідом" Трипільської культури.

"Свідченням контактів між сусідніми культурами може бути наявність характерного "трипільського" посуду на пам'ятках представників культури лійчастого посуду, які трапляються під час археологічних досліджень. Вони часто мали спільні матеріали для виготовлення посуду: кремінь, кераміка", – наголосив історик, додавши що представники культури лійчастого посуду охоплювали велику територію центральної північно-східної Європи.

Раніше ми писали, що в Туреччині виявили батьківщину кіммерійців.

  • Вас може зацікавити: