RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

"Та вони іздіваються!": як замінити популярний суржиковий вислів

Хоча українці намагаються очищувати свою мову від русизмів і суржика, мало не щодня в побуті можна почути мовні покручі.

Щоб не бути неуками і не псувати свою солов'їну мовою ворога, пропонуємо щодня працювати над її вдосконаленням - розповідаємо, як замінити суржикове "іздіватися".

Суржик – це лише невинні слівця-"паразити" - ці словечка сильно руйнують ваше мовлення та українську мову загалом. Це стосується і слова, яке ми щодня вживаємо на адресу наших "сусідів" з боліт.

"Та вони іздіваються!" - саме так, а також із застосуванням більш експресивних епітетів та визначень ми говоримо, коли чуємо новини про нові обстріли і атаки. Ми маємо щохвилини дякувати нашим Збройним Силам, які захищають життя українців, а вдосконалювати нашу мову стає нашим обов'язком.

Пропонуємо раз і назавжди позбутися цього суржикового слова і називаємо правильний варіант натомість:

"іздіватися" – знущатися.

Це слово має негативне забарвлення, оскільки говорить про неприємні події і моменти внаслідок чиїхось дій. Тому сподіваємося, що потреби вживати це слово в українців не буде.

Раніше "Апостроф" розповідав, як правильного сказати українською мовою "я переслідую ціль" або "ми переслідуємо мету".

Також ми розповідали, як можна замінити вираз "з прошедшим" і чому тут помилка не лише у перекладі.

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!