RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Запуск Е-квитка в Києві: всі подробиці про способи оплати та пільги на проїзд

З 1 квітня 2020 року в наземному транспорті столиці повністю пропадуть паперові талончики. Із впровадженням е-квитка іногороднім пенсіонерам і пільговикам доведеться платити повну вартість проїзду, а для школярів розроблять особливу картку.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Інформатор.

За словами директора департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрія Назарова, перехід на е-квиток планується на 1 квітня, а жетони в метро пропадуть раніше, попередня дата - 14 січня.

З цього дня буде три способи оплати проїзду: купити е-квиток вартістю 50 гривень і поповнювати його (при цьому проїзд коштуватиме не 8 гривень, а 6,50), скачати мобільний додаток (мобільний додаток безкоштовний, а поїздки коштують, як і в першому варіанті), оплатити картою або мобільним телефоном (вартість проїзду 8 гривень).

Крім того, можна буде оплатити проїзд, не купуючи е-квиток, - за допомогою QR-коду, який повинен буде продаватися в боксах самообслуговування і касах метрополітену. Поки QR-код працює не скрізь.

Пенсіонери і пільговики будуть користуватися картою киянина, яку оформлять в Ощадбанк протягом 5-10 робочих днів. Іногороднім громадянам пільгових категорій доведеться платити по 8 гривень за поїздку, використовуючи смартфон, банківську карту або QR-код. До 1 квітня всі пенсіонери їздитимуть за пенсійним посвідченням.

Київським школярам видадуть окрему іменну картку із зазначенням навчального закладу та фотографією дитини. Про правила їх оформлення обіцяють розповісти пізніше.

Туристу, який приїхав до столиці, доведеться платити банківською картою або купити одноразовий QR-код.

Одним е-квитком оплатити за групу людей в наземному транспорті поки не вийде, хоча в метро така система працює. Обіцяють виправити.

Е-квитки будуть безстроковими, всі дані поїздок будуть зберігається в так званій "хмарці". У разі втрати картки власник може перенести інформацію на нову і зберегти всі свої гроші. А ось QR-код має термін - 2 тижні, а після - згорає.

Як повідомляв "Апостроф", касові апарати повинні будуть використовувати тільки ті фізичні особи-підприємці, які отримують гроші за свої товари і послуги з банківської карти.