RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Земля-пожирач: вчені зробили несподівану заяву про нашу планету

Група вчених-геологів під керівництвом Симона Мархі з Південно-західного дослідницького інституту в Боудер (США), вивчивши зразки грунту з Місяця, припустила, що Земля не один раз стикалася з іншими космічними об'єктами, знищуючи їх.

Про це повідомляє видання sputnik.

В ході їх дослідження, були спростовані три існуючі гіпотези щодо створення Місяця, і найбільш імовірною стала та, де стверджується, що Місяць утворився після зіткнення Землі з планетою Тейя, внаслідок якого остання була знищена.

Так, в місячних зразках співвідношення ізотопів було ідентичним їх пропорціям в мантії Землі, вказуючи, що принаймні поверхневі шари Місяця сформувалися з того ж речовини, що і Земля.

Астроном Вільям Хартман потім запропонував модель "ударного формування" Місяця. Відповідно до неї, 4,5 мільярда років тому, на земній орбіті навколо Сонця оберталася ще одна планета розміром з Марс. У якийсь момент система вийшла з рівноважного стану, і планета по дотичній врізалася в нас, повністю розплавившись. Земля "поглинула" її ядро, воно злилося з земним, а викинуті уламки зібралися в Місяць.

Група Симона Мархі спробувала пояснити особливості земних гірських порід такими ж зіткненнями. Для цього створили комп'ютерну модель зіткнень Землі з великими планетезималями (зародками планет) вже після народження Місяця.

У цей період існування Землі в Сонячну систему потрапила велика кількість космічного сміття. В основному, це були невеликі об'єкти на зразок астероїдів і комет, речовини яких рівномірно розподілилася на тогочасній поверхні Землі і склали близько 0,5 відсотка від її маси.

Модель Мархі показала, що, якщо хоча б частина падаючого тоді на Землю сміття була міні-планетами діаметром більше 1 500 кілометрів, то їх ядра були б цілком "поглинені" Землею. Такі об'єкти в частково розкладеному стані занурювалися в землю, залишаючись неоднорідностями в земній мантії.

Таким чином можна пояснити знайдені коматіти зеленокаменного поясу Ісуа в Гренландії, що містять аномально високі концентрації вольфраму-182 і не зустрічаються більше ніде на планеті.

З теорією Мархі погодився і астрофізик Сяолей Чжан, який пояснив розкол земного суперконтиненту Родини зіткненням з іншою планетою.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці березня група вчених виявила на знімках, зроблених марсіанськими роверами, об'єкти, які цілком можуть виявитися грибами і цвіллю.