RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Недалеко від Землі пролетить астероїд з власним місяцем: коли і як його побачити

На вихідних, 25-26 травня, жителі Землі зможуть спостерігати пролітаючий повз планету астероїд 1999 KW4, який відрізняється тим, що має власний місяць, який обертається навколо нього.

Про це повідомляє "Naked-science".

Астероїд +1999 KW4 має ширину в 1,32 кілометра, а його швидкість складає приблизно 77 тисяч кілометрів на годину. Він обертається навколо Сонця з періодом в половину земного року по еліптичній орбіті. Відстань від нього до Землі постійно варіюється, в цьому році небесне тіло зблизиться з нашою планетою на відстань в 5,18 мільйона кілометрів - приблизно 13,5 відстані від Землі до Місяця. Це досить близько, враховуючи, що зазвичай такі тіла проходять більш ніж в 30 мільйонах кілометрів.

Через наявність власного місяця технічно цей астероїд позначається як подвійна система. Об'єкт 1999 KW4 астрономи з обсерваторії Las Cumbres описують так: "Злегка сплющений на полюсах, з гірським хребтом навколо екватора на всій його довжині. Через цей гребень об'єкт нагадує дзигу або волоський горіх".

Через зближення із Землею на таку відстань Центр малих планет Смітсонівської астрофізичної обсерваторії відніс астероїд 1999 KW4 до категорії потенційно небезпечних. Однак, судячи з розрахунків його орбіти, зіткнення нам не загрожує. Наступного разу астероїд пройде настільки близько до Землі тільки в 2036 році.

Завдяки великому розміру, це небесне тіло можна буде розгледіти в аматорський телескоп з Землі. 1999 KW4 буде знаходитися в полі видимості до 27 травня.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", у Вашингтоні (США) в ході конференції з планетарної оборони Planetary Defense Conference учасники представили методи боротьби з загрозами зіткнення астероїдів із Землею.