RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Наближається до Сонця: астрономи зняли на відео міжзоряного гостя з далекого космосу

Космічний телескоп Габбл зробив найкращі знімки комети 2I/Борисов, яка прилетіла з-за меж нашої сонячної системи й рухається зі швидкістю 177 000 км/год.

Про це повідомляє "AstroNews".

Телескоп зробив серію знімків з відстані в 420 мільйонів кілометрів.

Комета є другим міжзоряним об'єктом, який відвідав нашу Сонячну систему. У 2017 році перший ідентифікований міжзоряний гість, об'єкт, офіційно названий "1I / Оумуамуа", пролетів в межах 40 мільйонів кілометрів від Сонця, перш ніж покинути Сонячну систему.

Це зображення Габбла, зроблене 12 жовтня 2019 року, є найчіткішим зображенням комети нині. Габбл фіксує велику концентрацію пилу навколо ядра (але саме ядро занадто мале для фіксації Габблом).

Комета дає розгадку хімічного складу, структури пилу планетарних будівельних блоків, ймовірно викуваних в чужій зоряній системі давним-давно і далеко

"Хоча інша зоряна система може сильно відрізнятися від нашої, той факт, що властивості комети дуже схожі на властивості будівельних блоків нашої Сонячної системи, дуже важливий", - сказала Амая Моро-Мартін з Наукового інституту космічного телескопа в Балтиморі.

До середини 2020 року комета полетить за Юпітер і повернеться в міжзоряний простір, де вона буде дрейфувати протягом незліченних мільйонів років, перш ніж наблизитися до іншої зоряної системи.

Нагадаємо, що російський астроном-аматор з окупованого Криму Геннадій Борисов відкрив комету 30 серпня 2019 року. Після тижнів спостережень астрономів і фахівців з усього світу, Центру малих планет Міжнародного астрономічного союзу і Центру вивчення навколоземних об'єктів при NASA, була розрахована траєкторія комети, яка підтверджує, що вона прийшла з міжзоряного простору.

Як повідомляв "Апостроф", на Міжнародній космічній станції готуються до відправки в космос жінки-астронавти.