RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки одного з найдавніших "мешканців" Землі - їм 480 млн років: фото

Експерти з Кембріджського університету вивчили знайдені в так званих сланцях Фезуата гірського хребта Антиатлас в Марокко скам'янілості морської зірки, вік якої 480 мільйонів років.

Про це повідомляє Daily Mail.

За словами вчених, вона є найстарішою з відомих морських зірок. Попередній претендент на звання найстарішого зареєстрованого зразка морської зірки був на 50 мільйонів років молодший. Новий вид названо Cantabrigiaster fezouataensis.

"Якщо ви повернетеся в минуле і пірнете у море, то ви не впізнаєте жодного з морських організмів - крім морських зірок, вони є одними з перших сучасних тварин", - сказав еволюційний палеоеколог Аарон Хантер.

За словами дослідників, Cantabrigiaster fezouataensis не вистачає приблизно 60% рис будови тіла сучасної морської зірки - замість цього вона виглядає як гібрид морської зірки та морської лілії. Морські лілії - це фільтруючі організми з хвилястими рукавами, які нагадують рослини тим, що прикріплені до морського дна за допомогою циліндричного "стебла".

"Рівень деталізації скам'янілості приголомшливий - її структура настільки складна, що нам потрібен час, щоб зрозуміти її значення", - сказав доктор Хантер.

Як повідомляв "Апостроф", дослідники з Університету Бата вивчили останки нового виду рептилії під назвою Xenodens calminechari, які жили 66 млн років тому.