RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Первісні люди поза підозрою: британські вчені пояснили, що вбило мамонтів

Шерстисті мамонти, швидше за все вимерли не через полювання людини, а в результаті того, що клімат став дуже вологим.

До такого висновку прийшли вчені в Кембриджському університеті, пише dailymail.

Танення айсбергів в міру швидкої зміни клімату знищило рослинність, на яку покладалися мамонти, стверджують експерти.

Дослідники секвенували ДНК, зібрану з рослинних і тваринних останків, знайдених в зразках ґрунту, зібраних на 535 арктичних ділянках.

Ключем до дослідження стала нова методика генетичного аналізу, яка також нещодавно використовувалася для відстеження поширення COVID-19 шляхом вивчення людських відходів в каналізаційних системах. Це означало, що команда не покладалася на зразки кісток або зубів для відтворення стародавнього профілю ДНК, але могла використовувати такі відкладення, як фекалії, клітини шкіри і сечу.

З цього вони змогли побачити, як змінювалися не тільки мамонти, а й інші тварини і рослини, які жили поруч з ними, протягом приблизно 50 000 років.

Команда виявила, що шерстисті мамонти протрималися довше, ніж вважалося раніше, а деякі жили в материковому Сибіру ще 3 900 років тому.

Це означає, що вони співіснували з людьми протягом десятків тисяч років, і тому полювання навряд чи зіграло значну роль в їх загибелі.

Як розповідав "Апостроф", раніше французька група палеонтологів виявила скам'янілості богомола, який жив 100 мільйонів років тому в крейдяному періоді.