RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Раніше про них нічого не знали: біля України знайшли останки невідомого виду динозаврів, фото

Нещодавно дослідники знайшли новий вид динозаврів, який жив на на території сучасної Трансільванії, Румунія, приблизно 70 мільйонів років тому в пізню крейдяну епоху. Його наукова назва - Transylvanosaurus platycephalus.
Про це повідомили в Sci.News.

Стародавній травоїдний динозавр був довжиною приблизно 2 метри і ходив на двох ногах. Його віднесли до групи ігуанодонтових динозаврів середнього розміру пізньої крейдяної епохи Європи Rhabdodontidae.

Дослідники виявили скам'янілі залишки його черепа в пізньокрейдяних шарах біля Пуї в східній частині басейну Хацег, Трансільванія, Румунія.

"Його найближчі родичі жили на території сучасної Франції - це було для нас величезним сюрпризом", - сказав палеонтолог Тюбінгенського університету Фелікс Августин.

За його словами, Transylvanosaurus platycephalus потрапив на "острів карликових динозаврів" на території сучасної Трансільванії, найімовірніше, через обмежену кількість ресурсів для виживання - його тіло адаптувалося до умов, через що й було малого розміру.

"Протягом більшої частини крейдяного періоду, який тривав від 145 до 66 мільйонів років тому, Європа була тропічним архіпелагом. Transylvanosaurus platycephalus жив на одному з багатьох островів разом з іншими карликовими динозаврами, крокодилами, черепахами та гігантськими літаючими птерозаврами, які мали розмах крил до 10 метрів"- додав Августин.

Кожна така знахідка дає розуміння, що фауна пізньої крейди в Європі була різноманітною.

"Найдавніші знахідки, віднесені до Rhabdodontidae, походять зі Східної Європи - звідти тварини могли поширитися на захід, а пізніше певні види могли повернутися до Трансільванії. Коливання рівня моря та тектонічні процеси створили тимчасові сухопутні мости між багатьма островами та могли сприяти поширенню цих тварин. Крім того, можна припустити, що майже всі динозаври певною мірою могли плавати, включаючи Transylvanosaurus platycephalus", - пояснили дослідники.

У цих динозаврів були потужні ноги й хвіст, тому вони, як і більшість рептилій, могли плавати від народження.

Водночас поки що точно не відомо, як саме Transylvanosaurus platycephalus опинився в східній частині Європейського архіпелагу.

"У нас було лише кілька кісток для таксономічної класифікації, і жодна не була довшою за 12 см (4,7 дюйма): задня, нижня частина черепа з потиличним отвором і дві лобові кістки. На внутрішній стороні лобової кістки навіть можна було розрізнити контури мозку Transylvanosaurus platycephalus", - додав доктор Ділан Бастіаанс, палеонтолог Цюріхського університету та Центру біорізноманіття Naturalis у Лейдені.

Ранее "Апостроф" рассказывал, что в Австралии заметили редкую розовую рыбу с "руками".