RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Як кити можуть вплинути на зміну клімату: вчені дали несподівану відповідь

Кити можуть суттєво впливати на зміну клімату на Землі.

Про це йдеться у матеріалі видання Cell.

Висновку з приводу того, що кити можуть впливати на зміну клімату, дійшли біологи Південно-Східного університету Аляски.

За словами вчених, величезні маси криля, який поглинають ссавці, дозволяють накопичувати величезну кількість вуглецю, який природним чином осідає в глибині океану. Саме це може призвести до змін у кліматі.

Читайте також: На Марсі може бути рідка вода: вчені знайшли нові докази

"Сині кити і фінвали - дві найбільші тварини, коли-небудь існували на Землі. Їхній розмір і тривалість життя дозволяють сильно впливати на цикл вуглецю. Ссавці зберігають вуглець ефективніше, ніж дрібні тварини, коли вони поглинають величезну кількість їжі та виробляють великі обсяги відходів", - пояснив один з авторів дослідження Айді Пірсон.

Вчені нагадують, що деякі кити можуть прожити до 200 років. Це, на їхню думку, дуже серйозний період для блокування вуглецю. Щодня один ссавець з’їдає близько 4% своєї ваги. В результаті величезна кількість екскрементів живить планктон, що зв’язує CO2 біля поверхні океану.

У дослідженні біологів також йдеться про те, що зграї криля також відіграють важливу роль у біологічному вуглецевому "насосі", оскільки відкладення власних екскрементів направляють вуглець у глибину океану.

Гігантські ссавці “переробляють” вуглець і більш драматичним чином: вмираючи, вони опускаються на дно океану, де їхня біомаса стає їжею для цілого ряду інших тварин, але цей вуглець залишається глибоко під водою. Автори дослідження зазначають, що відновлення популяції ссавців призведе до того, що вуглець продовжить осідати в океані, через що можливі зміни у кліматі.

Раніше ми розповідали, що через зміни у кліматі в Африці може зникнути єдиний льодовик.