RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Останки знайшли у гробниці: вчені відновили зовнішність жінки з таємничого народу набатеї

Вчені з Саудівської Аравії за допомогою сучасних технологій змогли реконструювати зовнішність жінки, яка жила в епоху Набатейського царства та померла 2000 років тому.

Про це пише тематичне видання Live Science.

Останки стародавньої жінки були виявлені серед інших 80 скелетів у гробниці у Хегре, яка є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: Як виглядав норвезький підліток 8300 років тому: вчені відновили зовнішність

За допомогою сучасних технологій вчені із Саудівської Аравії реконструювали зовнішність людини, яка, ймовірно, була представником народу набатеї. Набатейське царство зі столицею Петра розташовувалося біля сірка Аравійського півострова і частини Близького Сходу.

Центральне місто було епіцентром міжнародної торгівлі, поєднуючи торгові шляхи, що йшли з півдня Аравії до Середземного моря.

Археолог Лайла Неме, яка брала участь у реконструкції зовнішності, наголосила, що народ набатеї є досить загадковим для вчених. Стародавні люди не залишили після себе іcторичні тексти, а всі згадки фахівці одержують із написів на гробницях та на скелях по всьому Близькому Сходу.

Останки набатейської жінки були виявлені ще 2015 року. Археологи дали їй ім'я Хінат, ґрунтуючись на написі, який був вирізаний на гробниці. Вивчення скелета жінки та інших артефактів дозволило вченим припустити, що на момент смерті їй було від 40 до 50 років, її зріст становив приблизно 1 м 60 см, і вона належала до середнього класу свого суспільства.

Раніше ми розповідали, що відновили зовнішність фараона Рамзеса II і показали 3D-модель.