RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Штучний інтелект допоміг вченим виявити нові геогліфи Наски в Перу: фото і відео

За допомогою штучного інтелекту японським вченим та геологам вдалося виявити чотири раніше непомічені повітряні гравюри, відомі як геогліфи, у північній частині знаменитого регіону Наска Пампа, у Перу.

Про це повідомляє Ancient Origins.

Зазначається, що геогліфів у вигляді гуманоїда зображає фігуру, яка тримає в правій руці палицю, довжина якої становить 5 метрів. Водночас на іншому геогліфі зображена риба із відкритим ротом та має довжину у 19 метрів. Розміри геогліфа птаха становлять 17 метрів, а пари ніг – 78 метрів.

Читайте також: Вчені відновили зовнішність фараона Тутанхамона: фото та деталі дослідження

За словами учених, вони розробили конвеєр DL, за допомогою якого можна виявляти раніше недосяжні цілі.

"Крім того, пришвидшуючи процес дослідження, наш підхід сприяє розвитку археології, вводячи нову парадигму, яка поєднує польові дослідження та штучний інтелект, що призводить до більш ефективних досліджень", - прокоментували науковці.

З початку 2004 року Університет Ямагати проводить широкомасштабні дослідження, спрямовані на вивчення розподілу геогліфів в районі Пампи Наска, що охоплює величезну територію площею понад 390 квадратних кілометрів. В рамках цих досліджень використовувалися передові технології, включаючи супутникові зображення, аерофотозйомку, сканування з повітря за допомогою LiDAR та фотозйомку з дронів, щоб провести всебічний аналіз цієї території.

У 2016 році дослідницька група використала аерофотозйомку з високою роздільною здатністю 0,1 метра на піксель для проведення детального дослідження регіону. Завдяки цьому вони успішно виявили багато геогліфів. Однак, традиційний процес ідентифікації виявився надзвичайно трудомістким. Щоб подолати цю проблему, дослідники звернулися до методів глибокого навчання штучних нейронних мереж, що дозволило їм аналізувати фотографії з набагато більшою швидкістю та ефективністю.

Вперше геогліфи пампи Наска виявили в 1920-х роках, а їх дослідження тривають з 1940-х років. Під час досліджень було виявлено широкий спектр образних малюнків, включаючи зооморфні зображення, геометричні фігури та лінійні візерунки.

Геогліфи пампи Наска можна розділити на три основні типи: образні, геометричні та лінійні. Образні геогліфи лінійного типу (A) були створені шляхом видалення чорних каменів у лінійний візерунок, що призводило до виділення білого піску під ними. Фігуративні геогліфи рельєфного типу (B–E) часто знаходяться на схилах і складаються з поєднання чорного каменю та білого піску. Дані зображення надані Інститутом університету Ямагата Наска.

Хто створив ці лінії та з якою метою, залишається невідомим. Згідно з найпопулярнішою теорією, представники культури Наска створили їх, використовуючи досить примітивні інструменти та методи спостереження і розмітки. Мета створення геогліфів також невідома. Згідно з найпопулярнішою теорією, мета народу Наска була релігійною, зображення створювалися, щоб боги на небі могли побачити їх.

Раніше ми писали, що вчені розкрили загадку мумії "японської русалки".

  • Вас може зацікавити:

Учені відтворили образ "монстра", який жив 400 млн років тому - був предком акули: фото

Як виглядають найдавніші мумії у світі: фото з підземного "міста мертвих"

Вчені відкрили таємницю мумії дитини, знайденої в Єгипті: фото та відео