RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вчені реанімували хробака, якому 46 тисяч років: фото і відео

Вчені, які виявили сліди стародавньої цивілізації в австрійській соляній шахті, змогли реанімувати раніше невідомий вид мікроскопічного круглого хробака (нематода), вік якого становить 46 тисяч років.

Про це пише Аncient origins.

Читайте також: Вчені знайшли нові докази вавилонського знищення Єрусалима: метою була будівля аристократів

"Експерти вже понад два десятиліття збирають заморожені мікроорганізми з глибоких шарів сибірської вічної мерзлоти, щоб подивитися, чи можна їх розморозити та повернути до життя. В останніх експериментах з відродження група генетичних дослідників з Росії та Німеччини спочатку "розбудила", а потім ідентифікувала раніше невідомий вид нематод, вік якого, як вони стверджують, становить 46 тисяч років. Якщо припустити, що це правда, це найдавніший тип мікроскопічної форми життя, який навіть був витягнутий із ліофілізованого сибірського ґрунту”, - йдеться у матеріалі.

Дослідники-генетики описують, як вони підтвердили існування цього нового виду круглих хробаків, який був виявлений недалеко від річки Колима у Сибіру і тепер називається Panagrolaimus kolymaensis. Цікаво, що Panagrolaimus kolymaensis не був визнаний новим типом нематод, коли він був уперше "відроджений" у 2018 році. Його помилково ідентифікували як приналежного до іншого раніше ідентифікованого виду, який жив 42 тисячі років тому. Але в останньому дослідженні були виявлені аномалії, які поставили під сумнів початкову ідентифікацію цього різновиду мікроскопічних аскарид. Подальший аналіз показав, що це був зовсім інший вид, який жив у ранній період часу.

"Радіовуглецеве датування абсолютно точне, і тепер ми знаємо, що вони дійсно прожили 46 000 років", - розповів співавтор дослідження Теймурас Курчалія, клітинний біолог з Інституту молекулярної клітинної біології та генетики ім. Макса Планка в Дрездені, Німеччина.

Вчений пояснив, що тести радіовуглецевого датування, проведені на ліофілізованому рослинному матеріалі, який оточував нещодавно ідентифіковану нематоду, призвели до зміни часових рамок. Раніше такі випробування не проводилися, оскільки просто передбачалося, що P. kolymaensis був вже відомим видом. При стресі від сильного холоду, або в надмірно засушливих умовах, коли немає води для підтримки життєдіяльності, нематоди впадають у стан "крайньої неактивності", відомий як криптобіоз. Вся біологічна активність нематод припиняється і вони здаються мертвими. Але, при відтаванні або повторній гідратації, чи то зміна клімату, чи втручання вчених, нематоди повертаються до життя, і час, що минув відколи вони увійшли в криптобіоз, ніяк не впливає на стан їх організму.


Раніше "Апостроф" писав, що біля узбережжя Танзанії виявлено руїни мультикультурного міста Кілва Кіссівані, яке процвітало в Х столітті н.е.

Вас також може зацікавити:

Українці в серпні зможуть побачити зорепад: вчені назвали дати

У Таїланді відкрили новий вид динозавра зростом всього 60 см: фото

Система течій дасть збій: до 2060 року очікується похолодання в Європі та ще більша спека в тропіках