RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Над Британією помітили рожеве сяйво, схоже на "Аврору" над Україною: пояснення вчених

Минулої ночі природа влаштувала в Британії "феєрверк", наповнивши небо зеленими, червоними, фіолетовими та білими кольорами, відомими як "Стів".

Про це пише Independent.

Світловий феномен, який має назву сильне збільшення швидкості теплового випромінювання (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement (STEVE)), візуально схожий на північне та південне полярні сяйва, проте його іони дуже швидко рухаються зі сходу на захід, досягаючи навіть екватора.

Він виникає в результаті взаємодії між зарядженими частинками в сонячних бурях, також званих корональними викидами маси, і шаром захисного магнітного поля Землі навколо нього, зі швидкістю понад 13 000 миль на годину.

Під час цього явища річки гарячого газу отримують енергію від сильних геомагнітних бур, таких, як і минулої неділі.

Читайте: Кара Божа? Над Україною небо стало яскраво-рожевим

Вперше це явище виявили вчені-аматори в проекті під назвою "Авроразавр" і дали йому прізвисько "СТІВ". Його помічали кілька разів у 2015 та 2016 роках та спостерігали зверху із супутника.

Пізніше "справжні" вчені дали йому визначення "сильне посилення швидкості теплового випромінювання", що англійською мовою зберігає абревіатуру "СТІВ".

У полярних сяйвах на нічному небі мерехтять різнокольорові вогні, які утворюються, коли заряджені частинки Сонця захоплюються магнітним полем Землі, і деякі з них зрештою стикаються з молекулами в атмосфері, вивільняючи свою енергію у вигляді світла.

"СТІВ" також створюється як і полярне сяйво, зарядженими частинками, що впливають на магнітне поле Землі, але вони рухаються вздовж "різних силових ліній магнітного поля" нашої планети, утворюючи чітку пурпурову або зелену смугу на небі. У NASA відзначають, що це нагадує "дуже вузьку дугу, витягнуту зі сходу на захід, і тягнеться на сотні миль".

Нагадаємо, що кривава "Аврора" сталася на Землі через те, що на Сонці утворилася тріщина розміром із континент.

  • Вас може зацікавити:

Криваве полярне сяйво над Україною: вчений пояснив причину рідкісного явища

Кривава "Аврора": фото північного сяйва з різних куточків України

"Засліплюють наші супутники": росіяни придумали пояснення північному сяйву над Україною