RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

У Сербії знайшли оберіг у вигляді крилатого фалоса: повинен був відганяти злих духів, фото

У східній Сербії, колись столиці римської провінції Верхньої Мезії, археологи знайшли унікальний об’єкт, відомий як вітряний дзвінок "охоронець будинку", у формі крилатого фалоса, який служив оберегом.

Про це розповідає Аncient Оrigins.

Читайте також: У Єгипті знайшли гробниці з муміями та саркофаг із зображенням доньки бога Тота: вражаючі фото та відео

Повідомляєть, що під час розкопок однієї з головних вулиць міста було виявлено ворота однієї з будівель. Встановлено, що будівля була знищена внаслідок пожежі, під час якої ганок обвалився і впав на землю, а в шарі уламків було виявлено об’єкт, відомий у наукових колах як "вітряний дзвінок". Вітряні дзвони є стародавнім аналогом сучасних ловців вітру, але їхня роль і символіка в римському світі були набагато значиміша. Їх вішали перед дверима будинків чи кімнат, щоб шумом вітру, а ще своїм незвичайним виглядом розганяти нечисту силу.

Об’єкти у формі фалоса зустрічаються на багатьох римських предметах, від амулетів до фресок, мозаїк і ламп, і навіть на стіні Адріана.

Хоча може здатися, що римляни були одержимі своїми статевими органами, вони були символом, який приносив удачу та відганяв злих духів. У римлян такі предмети не мали еротичного характеру. Ця частина людського тіла вважалася дієвою зброєю в боротьбі з пристрітом, а також приносила удачу.

Вважається, що крила були додані до фалічних амулетів, щоб зробити їх більш ефективними для захисту від зла.

Археологічний парк Вімінаціум розташований приблизно за 100 км на схід від Белграда. Він колись був одним із багатих міст античності, а пізніше став важливою столицею та військовим табором Римської імперії між 1-м і 4-м століттями нашої ери. Місто було зруйноване гунами в 5 столітті нашої ери, але пізніше було відбудоване візантійським імператором Юстиніаном.

Раніше "Апостроф" писав, що археологи виявили на кукурудзяному полі в Північній Ютландії два скарби зі сріблом вікінгів та монетами кінця 10 століття.

  • Вас може зацікавити:

Міг битись за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото