RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

На давньоримській віллі знайшли "сувої проклять" та інші цікавинки: фото артефактів

Під час археологічних розкопок у Бруксайд Медоуз, Англія, археологи виявили комплекс римських вілл – він складався з численних споруд, одна з яких могла мати кілька поверхів. Окрім цього, на місці виявили інші артефакти періоду, серед гих – "сувої прокляття".

Про це повідомляє видання Arkeonews.

Читайте також: Легенди про "велетів Лавлока": археологи вивчають гігантські скелети, знайдені в печері

Вілла: відкриття

Зауважується, що розкопки велися в селі Гроув в Оксфордширі, Англія. Вважається, що сам комплекс розвивався в період з кінця першого і початку другого століття. Він містив кілька будівель, а також чотири великі колони або стовпи, які стали одними з найвидатніших прикладів римського періоду в Британії.

Комплекс складався з численних споруд, одна з яких, ймовірно, мала кілька поверхів.

Сховок для артефактів

Цей комплекс вілл вирізнявся складною декоративною штукатуркою та мозаїками. Серед знахідок - фрагменти великої залізобетонної споруди, відомої як "прохідна будівля", з ознаками внутрішніх колонад. Також знайдені незвичайні артефакти, включаючи мініатюрні сокири та сувої, можливо, використовувані у ритуалах.

Старший менеджер проєкту від Red River Archaeology Group (RRAG) Луїс Стаффорд вказував: "Звичайний розмір будівель, які все ще збереглися, і багатство знайдених об’єктів свідчать про те, що це була домінантна риса місцевості, якщо не ширшого ландшафту".

Сама ж вілла була організована навколо основної зали, що виконувала зв’язкову роль між різними приміщеннями. Франческа Джареллі, керівник дослідження, зазначала, що ця зала, ймовірно, була зведена раніше за сусідні. Припускають, що одна з частин комплексу могла складатися з декількох поверхів.

Атрибути давньої епохи

Знахідки дають наочне уявлення про римський побут: від розкішної мальованої штукатурки з квітковими узорами до мозаїк, керамічних плит для опалювальних систем, а також численних монет, кілець та брошок.

Зокрема такий вигляд мала брошка з головою коня, можливо, вона також могла виконувати роль пряжки ременя. Датується 350-450 роками нашої ери, що свідчить про культурні зв'язки між пізньоримським та ранньоанглосаксонським періодами, підкреслюючи історичну вагомість місця.

Знайдені артефакти підтверджують, що римляни оселили цю область у четвертому або п'ятому столітті нашої ери.

"Сувої прокляття"

Також серед знахідок на ділянці була колекція свинцевих сувоїв, туго згорнутих у формі, що нагадує римські "сувої проклять".

Це сувої, на яких люди записували прохання до богів навести прокляття на своїх ворогів, зазвичай згинали, складали або проколювали. Виявлені сувої, які наразі є порожніми, вказують на потенційне місце проведення ритуалів або паломництв на території, подібно до знайдених мініатюрних сокир.

Після написання прокляття на табличці її згортали або складали, іноді проколювали цвяхами, щоб "закріпити" прокляття, а потім закопували в місцях, які вважалися близькими до підземного світу - наприклад, на кладовищах, біля храмів або в інших священних місцях. Вважається, що це було зроблено для того, щоб прокляття могло бути доставлене безпосередньо до богів підземного світу, які змогли б втілити його в життя.

Таблички проклять вважаються важливими археологічними знахідками, оскільки вони дають унікальне уявлення про повсякденні вірування та практики давніх римлян, а також про їхні соціальні та особистісні конфлікти.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Англії знайшли незвичайне поховання 15-річної дівчини.

  • Вас також може зацікавити:

На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Унікальне відкриття археологів: для чого вікінги пиляли зуби і деформували черепи

Археологи виявили унікальні артефакти, які вціліли після виверження Везувію. Відео