RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Вчені наблизилися до розгадки будівництва єгипетських пірамід: колись там протікала річка

У Єгипті вчені виявили давно похований канал Нілу, який колись простягався поряд з понад 30 пірамідами. Можливо це і є розгадка таємниці транспортування величезних кам'яних блоків.

Про це повідомляє Phys.org.

Читайте також: Мумія "ожила": вчені відтворили обличчя єгиптянки, яка жила тисячі років тому

Протягом цілих тисячоліть 64-кілометровий канал був схований під пісками та угіддями. Його існування пояснює, з якої причини 31 піраміду побудували в ланцюжок, в ділянці пустелі поблизу долини Нілу. До цієї смуги також входять найвідоміші з пірамід — Хеопса, Хефрена та Мікеріноса.

Археологи давно вважали що у стародавніх єгиптян був водний шлях, який використовувався ними для транспортування будматеріалів до місць будівництва пірамід, проте за стільки років його не вдавалося знайти.

іхто не був впевнений щодо розташування, форми, розміру чи близькості цього великого водного шляху до фактичного місця спорудження пірамід",- сказала AFP провідна авторка дослідження Еман Гонейм з Університету Північної Кароліни у США.

Проте тепер, використовуючи радіолокаційні супутникові зображення, групі міжнародних дослідників вдалося розмітити приблизне місцеположення каналу Нілу, який вони назвали "Арахман", що в перекладі з арабської означає "піраміди".

Еман Гонейм також розповіла, що неабияк в дослідженнях допоміг радар, завдяки йому у вчених з'явилася "унікальну здатність проникати в піщану поверхню та створювати зображення прихованих об'єктів, включаючи поховані річки та стародавні споруди".

Дослідження, які були опубліковані в журналі Communications Earth & Environment, тільки підтвердили, що річка там дійсно була, ще й досить могутня, та зрештою вкрилася піском внаслідок великої посухи приблизно 4200 років тому.

Відстань між берегом річки та пірамідами Гізи приблизно кілометр, а за словами Гонейм багато пірамід мали церемоніальні доріжки, які пролягали вздовж водойми й тягнулася аж до храмів у долинах, які виконували функцію гаваней.

"Це ще одне підтвердження того, що річка зіграла ключову роль у транспортуванні величезних будівельних матеріалів і робітників, необхідних для будівництва піраміди" - додала авторка дослідження.

Багато років будівництво єгипетських пірамід було однією з найбільших таємниць людства, адже велетенські рукотворні споруди, що дожили до наших років, не могли залишитися без уваги.

"Через свої розміри, кам'яні важкі блоки було б набагато легше сплавити по річці ніж доставляти по суходолу", - додала співавторка дослідження Сюзанна Онстін з Університету Мемфіса в США.

Також берег міг виконувати й церемоніальну роль — приймати похоронну свиту фараона, перед тим як вона продовжить шлях до місця його останнього спочинку. А ще властивості річки змінювати річище, розтік та об'єм з часом могли привести до того, що піраміди доводилося будувати в різних місцях.

"Це відкриття нагадало мені про тісний зв’язок між географією, кліматом, навколишнім середовищем і поведінкою людини", - зізнається Сюзанна Онстін.

Нагадаємо, нещодавно археологи знайшли унікальну коштовність часів царя Соломона.

  • Вас може зацікавити:

В Єгипті знайшли розкішну гробницю першої жінки-фараона: знахідці близько 5 тисяч років

У Єгипті знайшли стародавню статую Будди, датовану ІІ століттям: деталі

Давні греки користувалися молотаркою ще 8,5 тисяч років тому: вражаюче відкриття вчених