RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Atlantic Council розповіла, як спецслужби Путіна використовують західні ЗМІ у "гібридній війні" проти України

Стаття Майкла Еллемана (Michael Elleman) у The New York Times про можливу причетність України до ракетної програми КНДР є черговим прикладом "гібридної" атаки Кремля проти Західних демократій.

Про це пише експерт з "м'якої сили" (soft power) Лада Рослицьки (Lada L. Roslycky) у статті для організації The Atlantic Council.

Зокрема, вона перерахувала елементи, які складають стратегію РФ по впровадженню потрібної їй інформації через Західні ЗМІ.

По-перше, ретельно вибирається за психологічним і моральним якостям "компетентний" іноземний фахівець – в основному зі США чи Західної Європи – індивідуальні та ділові переваги якого відомі. Так, Еллеман, який працює в поважному Західному інституті (International Institute for Strategic Studies), звинувачує Україну, а не РФ в незаконних торгових відносинах з КНДР. Слова аналітика мають вагу, але фактично нічого не відомо про його рівень професіоналізму в цій сфері.

По-друге, вибирається відоме Західне видання. Чому в даному випадку було обрано саме The New York Times – невідомо.

По-третє, російські спецслужби використовують для посилення впливу цієї інформації різні маловідомі Західні "незалежні інтернет-видання, які часто фінансуються РФ.

По-четверте, коли дезінформація отримала серйозний міжнародний ефект, російські ЗМІ починають використовувати ці результати для нанесення максимального шкоди Західної демократії та інтересів у сфері національної безпеки України.

Експерт підкреслює, що РФ використала недавній "ракетний скандал", щоб відвернути увагу світової громадськості від власної підтримки Північної Кореї, а також скоротити рівень підтримки України з боку світового співтовариства, зокрема, запобігти можливі поставки американського летального зброї.

Як повідомляв "Апостроф", Майкл Еллеман заявив, що не вірить у причетність уряду України до можливого витоку ракетних технологій, але порадив Києву провести розслідування.