Стало відомо про спробу росіян викупити останки знаменитого київського князя

Представники Росії намагалися викупити останки Великого князя київського Ярослава Мудрого за 2 млн дол.

Про це повідомила генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська, передає "Експрес-online".

"Я отримала письмове свідоцтво від людини, який брав участь у таких торгах у 2016-2017 роках. На зустрічі були представники Росії, а також священики храму Святої Трійці в Брукліні, де, як мені повідомили, та зберігаються мощі Ярослава Мудрого. Росіяни запропонували 2 мільйони доларів, однак, священикам ця сума здалася недостатньою. ", - сказала Куковальська.

За її словами, однією з причин провалу операції була і позиція України.

"Ще одна причина відмови — представники духовенства побоялися це зробити, оскільки в Департамент юстиції США з України надійшов лист щодо розшуку останків нашого князя. Проте впевнена, що росіяни не залишили цю ідею. Також мені відомо, що в Росії створена спеціальна група вчених, які досліджують всі матеріали щодо останків Ярослава Мудрого", - зазначила Неля Куковальська.

Як повідомляв "Апостроф", МЗС України і Росії влаштували перепалку після слів президента РФ про те, що дочка князя Ярослава Мудрого Анна була "руською".