Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

До головної китайської соцмережі виникло чимало претензій, зокрема стосовно кібербезпеки

У США заборонили TikTok, що може призвести до реакції в інших країнах Фото: Getty Images

Разом із голосуванням за допомогу України Сенат США ухвалив ще один цікавий законопроект - про заборону китайської соцмережі ТікТок. У компанії-власника тепер є 9 місяців, аби продати платформу. Після цього магазини AppStore і GooglePlay будуть зобовʼязані видалити застосунок зі своїх майданчиків. У чому причини такого кроку з боку Штатів і що планується робити з цією платформою в Україні, читайте у матеріалі "Апострофу".

Головна претензія Вашингтону до ТikTokу – безпекова: влада Китаю має змогу без перешкод отримувати доступ до даних користувачів по всьому світу, в тому числі американських. Вже було зафіксовано кілька випадків коли працівники платформи стежили за журналістами західних медіа. Але це не єдина причина.

"Думаю, заборона пов'язана з інтересом деяких компаній придбати частку американських операцій ТікТок. Зокрема, була інформація щодо інтересу з боку компанії Microsoft. І так само це частина геополітичної гри. США показують Китаю його місце. Коли, наприклад, Китай заблокував у себе Facebook, Twitter, Whatsapp, і зараз, коли США прагнуть заблокувати ТікТок, то це відповідь на дії Китаю", - каже "Апострофу" аналітик ГО "Детектор медіа" Єгор Брайлян.

Колишній міністр фінансів США Стів Мнучін заявляв у березні, що створює консорціум для купівлі американських активів TikTok. Окрім Microsoft цим питанням цікавилася така технологічна компанія, як Oracle, і навіть ретейлер Walmart припускав, що може придбати якусь частину активів.

Читайте: TikTok викрили в постійному стеженні за користувачами: резонансні подробиці

Власник платформи – китайська компанія ByteDance буде відстоювати свої права в суді. За даними Reuters, продаж американським компаніям взагалі не розглядається. Якщо суд буде програно, китайські власники радше закриють TikTok у США. Тим паче, більшість своїх доходів ByteDance отримує в Китаї з інших застосунків. Хоча втрати все рівно будуть суттєвими: минулого року доходи зі США становили 25%.

Водночас представники ByteDance заявляють, що не діляться і не будуть ділитися даними користувачів США з урядом Китаю, а сам закон де-факто порушує право користувачів на свободу слова в США.

Це не перша спроба обмежити китайську платформу. З минулого року TikTok заборонений до використання на всіх пристроях Палати представників США. Також у лютому 2023 року Канада оголосила про заборону платформи на всіх державних мобільних пристроях.

Індія ж повністю заборонила ТікTok ще у 2020 році. Але США все ж має більшу вагу у світі. Отже, позицію Вашингтона інші країни обов’язково братимуть до уваги.

TikTok в Україні – загроза пропаганди

Поки що найбільшу проблему в TikTok для України становить загроза поширення російської пропаганди.

"Росія так само використовує ТікТок, і вона так само там поширює меседжі, що Україна – це неонацистська держава, що Україна вже програла війну, та багато іншого", - каже Єгор Брайлян.

Однак тут є своя специфіка та відмінності від того, що робить Росія на інших платформах.

"По-перше, це молода аудиторія, по-друге, це вірусний контент, тобто це відеоконтент, і дуже часто відео з TikTok починають потім розповзатися по різним соцмережам, в тих же Reels, наприклад. Також відео-ролики потрапляють до Instagram, Facebook або YouTube Shorts. Тобто в цьому плані з TikTok дійсно є проблеми", - пояснює "Апострофу" медіа-юрист, заступник директора Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай.

15 квітня Центр протидії дезінформації розпочав офіційну співпрацю з адміністрацією ТіkTok. Уже заблокували акаунти російських пропагандистів Анатолія Шарія, Діани Панченко, а також підозрюваного у держзраді нардепа Олександра Дубінського. Але наскільки плідною буде така співпраця – покажуть найближчі місяці.

"Вони трошки по-іншому підходять до блокування контенту і, власне, реагування на контент. Але в цілому TikTok показує зацікавленість нашим ринком. Хоча якщо навіть ви зайдете в кабінет реклами TikTok’у, то там України як окремої країни, по якій можна відфільтрувати рекламу, її немає. І це теж спричиняє певні проблеми", - зазначає Ігор Розкладай.

Які плани на TikTok

В Україні РНБО та СБУ спільно напрацьовують законопроект проти поширення російської пропаганди у соціальних мережах, серед іншого, в TikTok. Про повну заборону не йдеться, лише про певне регулювання.

Наразі ця робота перебуває лише на етапі "звіряння годинників".

"Якісь напрацювання є в нас, якісь в СБУ. Відповідно, далі говоримо з медіа, далі говоримо з Viber, Meta, з адміністрацією TikTok, тому що він (законопроект - "Апостроф") стосуватиметься безпосередньо всіх учасників ринку", - заявив керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО Андрій Коваленко.

Утім, співрозмовники редакції в комітеті Верховної Ради з питань свободи слова сумніваються, що законопроект вдасться хоча б зареєструвати у Верховній Раді цього року.

Додатково тут затягнути час може євроінтеграція України. У законі будуть одразу прописувати норми, які наближені до європейських. Однак у самому ЄС немає єдиної думки як регулювати TikTok.

Ще один законопроект уже зареєстрований під номером 11115. Він передбачає запровадити нове поняття – платформи спільного доступу. Це не лише TikTok, а й такі застосунки як Telegram. Ідея в тому, аби заборонити державним органам мати офіційні сторінки на таких платформах. Знов таки, шанси на його ухвалення мізерні.

Але рано чи пізно і у нас постане питання, яке раніше виникло в США – де зберігаються сервери та хто має доступ до даних українських користувачів TikTok.

"Для України це важливий момент, бо ми так само маємо більше вивчати ТікТок і так само співпрацювати з американцями в цьому плані, щоб протидіяти кіберзагрозам. Бо рано чи пізно світ поділиться на два табори – хто буде за США з їх платформами, а хто за Китай", - резюмує Єгор Брайлян.

Читайте: Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Читайте також

Від Парижу до Будапешта: навіщо Сі влаштував турне по Європі

Китаю очень важно закрепиться в Европе на фоне противостояния с США

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовность США жестко отвечать на нападения ведет к войне

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Несмотря на поездку Дэвида Кэмерона в США, убедить трампистов помочь Украине не удалось