Дуже багато росіян: в Україні розповіли про скандальну ситуацію на заході ОБСЄ в Європі

На міжнародній конференції ОБСЄ у Варшаві Human Dimension Implementation Meeting зібралося багато росіян і одозних діячів з України, які дружно обговорювали "відсутність свободи слова в Україні", "кримнашість" та інші "важливі" для них питання.

Про це написала заступник шеф-редактора українського інтернет-видання "Детектор медіа" Світлана Остапа у Facebook.

"Дуже багато росіян. Десятки представників державних засобів масової дезінформації та НГО, які фінансуються владою. Їх було завжди багато на заходах ОБСЄ, але цього року пухлина розрослася. Вони записалися на виступи на пленарних засіданнях (всього по 50 спікерів на ранковому та вечірньому засіданнях). Їх було десь 50 % від усіх виступаючих з кількох десятків країн. Керував процесом запису нібито журналістів та громадських активістів чиновник з МИДа. І як ви думаєте, про що говорили ці десятки спікерів? Ні, не про Росію. Не про те, що там мільйони українців не мають жодної школи, жодної газети, не кажу вже телеканал. Майже всі виступи про Україну. Про те, як у нас наступають на свободу слова, ну далі ви в курсі. Знаєте, що сказав представник союзу журналістів Росії? Про те, що це не Росія окупувала Крим, а Україна 27 років назад. І все, більш нічого. Це журналісти??? Раша Тудей скаржилася на тиск в європейських країнах))). Смішно, правда. Країни слава богу зрозуміли, що собою являє РТ", - написала Остапа.

За її словами, особливістю цьогорічної конференції є ще купа гостей, який проплатив один з біглих екс-політиків Олександр Клименко.

"Чувак підійшов з розмахом, зареєстрував свою нго, яка тут буде проводити сайд-івент.

Виступали про наступ на свободу слова: Коцаба, Вєсті, дружина Шарія, Василець і ще кілька. І всім їм аплодувала величезна делегація Росії. Від Росії не приїхав жоден представник справжнього не державного ЗМІ. Може їх там просто немає. Від Клименківськоі нго "Успішна варта" виступив Коцаба, і сказав, що журналісти не повинні бути обслугою у політиків. Прекрасно, я счітаю))). А керівник трк Крим (канал мав стати частиною суспільного мовлення) в коридорі сказав, що він з поки що української Одеси", - підкреслила представник ЗМІ.

Остапа також повідомила, що на конференції був присутній один із українських каналів, який «цікавився» думкою росіян щодо свободи слова в Україні останнє.

"Тут працює з України один канал - Newsone. Журналістка бере коменти у російського "експерта" і питає, чи є свобода слова в Україні. Він каже: на Україні свободи слова немає, ми дивимося тільки newsone і 112 канал, тому що решта каналів – порохоботи", - процитувала Остапа.

Як повідомляв "Апостроф", радник і заступник глави адміністрації колишнього президента України Віктора Януковича, Андрій Портнов, заявив про те, що власник телеканалу NewsOne передав йому всі права з управління медіа-ресурсом.