RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Людство винищило більшу частину тварин на планеті: опубліковано моторошні дані

Людство знищило 60% ссавців, птахів, рептилій і риб за період з 1970-го по 2014 рік.

Про це повідомляє звіт Всесвітнього фонду дикої природи (World Wide Fund for Nature, WWF).

За даними вчених, основну небезпеку для природи представляє знищення природних середовищ для потреб сільського господарства і винищення тварин заради їжі, а також хімічне забруднення навколишнього середовища. Експерти стверджують, що в світі почалася шоста хвиля вимирання, але на цей раз її причиною стала не зміна клімату і не катастрофа, а дії одного виду - людей.

"Ми сліпо йдемо до краю обриву... Рапорт за індексом "Жива планета" показує, що людська діяльність знищує природу з неприйнятно високою швидкістю і загрожує існуванню як майбутніх поколінь, так і тих, що вже живуть", - пише професор Роберт Уотсон. Згідно з індексом, з 1970 року до 2014-го число диких тварин на планеті в середньому впало на 60%.

За даними WWF, 75% суші на Землі вже піддаються істотному впливу людської діяльності. Природне середовище руйнують в основному для сільськогосподарських потреб або для видобутку ресурсів. Швидше за все знищується дика природа в Південній і Центральній Америці через масову вирубку лісів - внаслідок цього популяція хребетних видів у цьому регіоні впала на 89% з 1970 року. Як наголошується в доповіді, в тропічній савані "Серрадо" на даний момент кожні два місяці очищається зона розміром з Лондон.

Крім того, тваринам на планеті загрожує видобуток їжі людством - близько 300 видів винищуються заради їжі. Океани також не можуть впоратися з обсягом рибальства, і половина водойм Землі використовується для лову риби в індустріальних масштабах. Найбільше постраждали від цього річки і океани, де популяція диких видів знизилася на 83% як через риболовлю, так і через споживання людством прісної води для сільського господарства і роботи дамб.

"Ми перше покоління, яке точно знає, що знищує свою планету, і останнє, що може з цим щось вчасно зробити", - резюмувала гендиректор британського офісу WWF Таня Стіл.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", найбільшому живому організму на Землі загрожує зникнення.