RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

​Спалахнула "пожежа": медики з Білорусі розкрили страшні дані про "битву" з коронавірусом, фото

У Білорусі зафіксували масштабний спалах коронавірусу і летальних випадків.

Новий "сплеск" смертності в Італії: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляє ресурс Tut.by.

Перші пацієнти з COVID-19 і важкою формою пневмонії почали надходити в лікарні 3 квітня. Наприклад, в ЛШМД Вітебська такі хворі лежать в двох великих будівлях: терапії і пологового будинку. Всього в медустанові вони зайняли близько 290 ліжок.

"Спочатку до нас долинала віддалена канонада: епідемія була за кордоном. Потім прийшли "зальотні" випадки і у Вітебськ. Першими пацієнтами з коронавірусом у нас були працівники холдингу "Марко": вони приїхали з відрядження до Італії. Їх поклали в "інфекційку" - і це вогнище більш-менш локалізували. Було і ще кілька вогнищ: навколо людей, які до нас звідкись приїжджали. Це було в першій половині березня. Але вже тоді ми зрозуміли: вірус - в місті. І так - незабаром хлинуло зростання пневмоній. Вітебськ пролунав на всю країну", - розповів про початок спалаху завідувач відділенням анестезіології та реанімації Володимир Мартов.

Також "сплеск" COVID-19 відчувався і в інших лікарнях міста. На лікарів, які задіяні в лікуванні коронавірусу, звалилося велике навантаження. Далі почалися летальні випадки. Першою померла медсестра 1-ої міської лікарні. Хвороба почала активно "косити" медпрацівників. Персонал лікарень не захищений спецкостюмами, надягали халати і рукавички, але маски знаходили насилу. Лікарі також небагато тоді розуміли в лікуванні COVID-19, як діяти.

Заражені медики також заражали і членів своїх сімей, тому кількість випадків коронавірусу росла з кожним днем. Про таку історію розповіла Наталія Колесникова, яка працювала медсестрою в ЛОР-відділенні.

"Мама працює старшою медсестрою в 1-й міській лікарні. Вона нічим не оснащена, і там заразилася не тільки вона, а ще багато медпрацівників. Коли мама хворіла, я дзвонила лікарям і питала про її стан. Мені говорили: моліться. Я закреслювала в календарі дні, поки пройшов критичний період. Потім маму з 1-ї міської забрали сюди, до нас в ЛШМД. І тут її наші лікарі витягли", - зазначила вона.

Зараз в "інфекційці" лежить батько Наталі:

"Він ветеран війни в Афганістані, офіцер. Коли у нього підтвердився коронавірус, його забрали в "афганський центр". Там тато просто пролежав 4 дні. Вступив туди з односторонньою пневмонією. А в "інфекційку" його відвезли вже з задишкою, низькою сатурацією. Він там більше двох тижнів, стан - середньої тяжкості ", - розповіла Наталя.

Вона зазначила, що і сама перехворіла. Однак хвороба у медсестри протікала в легкій формі. Жінка провела 14 днів на самоізоляції.

Наталія Колесникова знала Світлану Кисельову - померлу медсестру з 1-ї міської:

"Дуже шкода Світлану, яка так трагічно пішла: померла від пневмонії, заразившись вірусом на роботі. Я її знала, ми з нею починали разом працювати. Сильно переживала: у неї ж залишилася маленька дитина. Перший час я взагалі дуже сильно пропускала все це через себе. Мені було шкода дивитися на хворих. Поверталася додому в сльозах. Зараз теж важко, але я вже якось внутрішньо зібралася. Нічого не поробиш, треба працювати. Допомагати людям - така у нас професія", - поділилася Наталя.

Відзначимо, що станом на 3 травня в Білорусі зафіксовано 15 828 випадків коронавірусної інфекції. Від COVID-19 померли 97 осіб.

Як повідомляв "Апостроф", в Білорусі помер 46-річний чоловік, лікарі діагностували інфекційний ендокардит, але рідні впевнені, що помер він від коронавірусу.