RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

НАТО блокує постачання важкої зброї: як має реагувати Україна

Окремі країни-члени НАТО постачають в Україну озброєння, однак поширюється інформація, що Альянс ухвалив рішення про деякі винятки щодо типів зброї, які не можна надавати на потреби ЗСУ. Таким чином, члени НАТО мають консенсус щодо уникнення ескалації конфлікту з країною-агресором Росією.

Читайте також: Удар по Дніпру та атаки ворога на сході: онлайн подій війни 27 травня

Про те, що в такому разі робити Києву, розповів "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

Наразі немає ясності щодо того, які дії України у відносинах з НАТО, зважаючи на вищенаведену інформацію, будуть ефективними. Зрозуміло одне: Київ буде наполягати на риториці "дайте більше зброї, і ми переможемо Росію".

Однак якщо Альянс вважає цю стратегію ризикованою, оскільки вона нібито призведе до загострення конфлікту, який зараз і так знаходиться в найбільш турбулентому стані, то Україна не зможе всіх переконати в протилежному.

Кремль окреслив свої "червоні лінії" щодо постачання зброї в Україну, до яких НАТО ставиться з усією серйозністю.

"Можна пробувати їх переконувати в тому, що поразка України коштуватиме самому Альянсу та його країнам-членам, і я думаю, що вони самі це розуміють, і навряд чи вони хочуть поразки України. Але в той же час деякі типи зброї, наприклад, літаки, цілком можливо, позначені як "червоні лінії" в Кремлі, і ці "червоні лінії" серйозно сприймаються в НАТО. Нам слід брати до уваги і більш реалістично оцінювати перспективи отримання різних типів озброєнь з країн-членів НАТО", - пояснив експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що США готуються передати Україні далекобійні ракетні системи, які можуть знищити Кримський міст. Аналогів цих РСЗВ немає на озброєнні ЗСУ.

Також "Апостроф" повідомив, що незабаром відбудеться нова зустріч міністрів оборони країн-партнерів України в рамках формату "Рамштайн", на якій будуть ухвалені нові пакети допомоги нашій країні для боротьби з російським агресором.