RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Протести в Ізраїлі: як це може відгукнутись в Україні

В Ізраїлі не вщухають масштабні протести проти судової реформи. Це суто внутрішня справа країни, але вони можуть мати далекосяжні наслідки для України.

Про це йдеться у матеріалі "Апостроф".

Особливо з огляду на те, що уряд Нетаньяху не особливо поспішав відкрито допомагати Україні зброєю та грошима. Ситуація ніби зрушила з мертвої точки, коли днями уряд Ізраїлю погодив ліцензії на можливий продаж Україні своїх систем протидії бойовим дронам.

Тепер в уряду Ізраїлю з очевидних причин ще менше часу та приводів вникати у прохання України. Особливо з огляду на те, що деякі дії вітчизняного МЗС викликають питання.

Так, за кілька днів після того, як стало відомо про рішення щодо продажу Україні ізраїльських протидронних комплексів, у МЗС України викликали ізраїльського посла Міхаеля Бродського.

Як стало відомо ЗМІ, Міхаелю Бродському висловили невдоволення відсутністю прогресу в отриманні Україною раніше обіцяного кредиту в 200 млн. доларів, а також неготовності Тель-Авіва визнавати ППК "Вагнера" терористами. Також послу нагадала, що Ізраїль сам закликає українське керівництво терористичною організацією Корпус вартових Ісламської революції (КСІР).

Така поведінка викликала неоднозначну реакцію з боку експертів, оскільки Банкова не стала визнавати КВІР терористами, незважаючи на те, що вони стояли за знищенням українського "Боїнга" під Тегераном у лютому 2021 року.

"Такі дії нашої влади, як мінімум, не логічні. Ізраїль передав нам технічну документацію на "шахеди", що дозволило покращити роботу нашої ППО. ЦАХАЛ, як мінімум, тричі зносив виробництва БПЛА в Ірані. Наші вороги не дорахувалися сотень БПЛА, які могли бути використані проти України. Не кажучи вже про те, що посла Бродського викликали "на килим" майже наступного дня після того, як уряд Ізраїлю погодив ліцензії на продаж важливих оборонних систем", - зазначив у розмові з "Апострофом" військовий експерт Снігурів.

Єдине, що за нинішніх умов може зробити українське керівництво – висловити стурбованість протестами в Ізраїлі, а також закликати сторони до мирного діалогу. Будь-які категоричні міркування (неважливо, в чий бік) можуть відгукнутися у майбутньому.

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": Ізраїльський "майдан": що стоїть за протестами і чим вони закінчаться

  • Вас також може зацікавити:

У центрі Тель-Авіва сталася стрілянина: є постраждалі

Запуск ізраїльської системи оповіщення в Україні: коли і де розпочнуть випробування

Ізраїльський дипломат розповів про військову допомогу Україні і чому це робиться таємно