RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Новий рік на порозі: як святкують в Китаї і що зробити, щоб залучити удачу на цілий рік

Новий рік в Україні вже відсвяткували, а тепер наближається Китайський Новий рік, який настає у день другого молодого місяця - у 2024 році ця дата припадає на 10 лютого.

Про обряди та традиції у цей день розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що рік Зеленого Дракона за китайським календарем настане о 00:58 за Києвом. Саме у це час необхідно загадати найзаповітніше бажання, уявивши свою мрію за келихом шампанського. Рік триватиме до 28 січня 2025 року.

Аби наступний рік був вдалим, варто зустріти його так, як любить Дракон – символ року. Це стосується кольорів декору, одягу, страв на столі тощо.

Зокрема, улюблені кольори міфічної істоти: червоний, зелений, золотий, чорний, коричневий. А от блакитного та жовтого варто уникати.

Дракон любить феєрверки та салюти, але оскільки наразі в Україні це неможливо та недоречно, можна обійтися паперовим змієм, запущеним разом з дітьми.

Обираючи алкоголь, перевагу варто надати шампанському. А от на святковому столі має бути якнайбільше гострих страв та чогось незвичайного. Дракон любить розкіш, а тому стіл має "ломитися" від їжі.

Читайте також: Що не можна робити в перший день року Дракона: 18 китайських табу та забобонів

Що стосується подарунків, то найбільше Дракон любить витончені ювелірні прикраси, особливо з золота або з рубінами. Можна подарувати і гроші, поклавши їх у червоний конверт.

Традиції святкування Нового року у Китаї

У Китаї Новий рік святкують протягом двох тижнів. Люди прикрашають вулиці та домівки, надаючи перевагу червоному кольору у декорі. Але перш ніж це робити, помешкання необхідно прибрати – вважається, що таким чином з оселі "вимітаються невдачі".

Увечері за святковим столом збирається уся родина. На столі безліч смачних страв, але особливу увагу приділяють окремим продуктам. Наприклад, люди вірять, що часник, доданий до страв на Новий рік, віджене бісів та нещастя від будинку. Вважається, що чим гучніше і веселіше відзначити новорічні свята — тим щасливіше пройде рік. Також близькі вручають один одному подарунки, а обов'язковими є пара мандаринок.

"Апельсиновий" ритуал на Китайський Новий рік

У Китаї помаранчевий цитрусовий символізує сонце, він уособлює енергію Бога Ра. Тому китайці свято вірять, що якщо на Новий рік вкотити до будинку помаранчеві цитруси, то його не залишить успіх протягом усього року.

Апельсинів має бути саме 108 штук – в індійських та тибетських релігійних культурах ця цифра має сакральне значення. Така кількість молитовних чоток, це швидкість руху Землі навколо Сонця, а також довжина сторін основ єгипетських пірамід.

Апельсини купують на ринку напередодні китайського Нового року. Продавці завжди цікавляться, для якої мети людям потрібні ці фрукти та для ритуалу вибирають найяскравіші та найкрасивіші.

Сам ритуал проводять саме у день свята. У ньому беруть участь, як дорослі, так і діти - останні від потішного дійства отримують особливе задоволення. Для цього через вхідні двері будинку або квартири вкочують 108 штук апельсинів (близько 30 кг), розподіляючи їх по всіх кутах житлових кімнат, за винятком ванної кімнати, туалету, балкону та інших нежитлових приміщень.

Протягом трьох днів апельсини повинні лежати по кутках кімнати. При цьому кожен день потрібно підіймати з підлоги апельсин та промовляти свої бажання "Кохання в будинок", "Гроші в будинок", "Радість у будинок" та інші. Потім цитрусові можна з'їсти чи подарувати друзям.

Раніше ми публікували ритуали на удачу для зустрічі року Дракона.

  • Вас може зацікавити:

Китайський новий Рік Дракона на порозі: яким знакам Зодіаку він принесе щастя

Дракон готується вступити в права: коли почнеться китайський новий рік і що треба зробити в цей день