RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Китайський Новий рік 2024 вже почався: історія і традиції свята

Сучасний Китай святкує Новий рік двічі: разом з усім світом у ніч проти 1 січня, а також за східним календарем. Дата святкування в Китаї за східним календарем припадає на 10 лютого 2024 року, коли в небі з’являється другий молодик.

Тому далі "Апостроф" детальніше розкаже історію, традиції та звичаї свята.

Читайте також: Дракон готується вступити в права: коли почнеться китайський новий рік і що треба зробити в цей день

Китайський Новий рік: історія

Історія святкування Китайського Нового року сягає далеко в минуле, з корінням, що ведуть до давніх обрядів зустрічі весни та вигнання злих духів. Легенди розповідають про міфічне чудовисько на ім'я Ніан (або Нянь), яке приходило їсти худобу, врожай, а іноді навіть людей. Щоб захистити себе, люди почали використовувати феєрверки та червоні прикраси. Вважалося, що Ніан боїться гучних звуків та червоного кольору.

Китайці й до сьогодні мають звичку прикрашати оселі декоративними візерунками з червоного паперу, картинами з побажаннями здоров'я і щастя, червоними ліхтарями.

Новий рік 2024: чий він за китайським календарем

У кожного року в Китаї є власний символ. В 2024 році буде панувати Зелений Дерев'яний Дракон – єдина міфологічна тварина в усьому зодіакальному колі, а також символ духовності та мудрості в Китаї.

Існує легенда, за якою в Стародавньому Китаї Нефритовий Імператор наказав звірам прийти до палацу. Той, хто добереться - отримає рік під своє заступництво. Дракон мав прийти першим, скориставшись власними крилами. Проте по дорозі він помітив, як від посухи гине врожай у селян. Він вирішив допомогти: піднявся в небо і нагнав хмар. Це викликало дощ і врятувало людей від голоду. Проте сам Дракон дістався до палацу вже п’ятим. Відтак саме кожен п'ятий рік у 12-річному циклі - це рік Дракона.

Традиції святкування

Китайський Новий рік супроводжується багатьма традиціями та звичаями, які мають на меті привітати весну та принести удачу на наступний рік. Зокрема це:

  • Прибирання. Напередодні свята люди роблять генеральне прибирання у своїх домівках, щоб позбутися поганої вдачі та зробити місце для нової.
  • Червоні конверти. Червоні конверти з грошима роздаються як знак добробуту та удачі, особливо молодшим членам сім'ї.
  • Святковий стіл. Традиційні страви, такі як риба (символізує достаток), клецьки та спрінг роли (символізують багатство), є невід'ємною частиною святкового столу.
  • Феєрверки, салюти та петарди. Використання феєрверків та петард вважається способом відлякування злих духів та привітання Нового року.
  • Ліхтарі. На п'ятнадцятий день святкувань, відомий як Фестиваль ліхтарів, міста та села заповнюються різнокольоровими ліхтарями, що символізують світло та надію.

Китайці не відмовляють собі в задоволенні, тому можуть святкувати цілих два тижні. За цей період вони мають встигнути відвідати друзів, рідних, смачно поїсти національних страв та відвідати кольорові фестивалі.

Цього краще не робити

Китайський Новий рік має декілька заборон, що стосуються святкування. Ось декілька з них:

  • не можна стригтися і підстригати нігті. Загалом краще навіть не мити голову. Таким чином можна відрізати (чи змити) багатство в новому році;
  • не слід виносити сміття у свято - можна винести з дому щастя;
  • не можна надягати на китайський Новий рік одяг білого і синього кольору - вони можуть накликати біду.

Раніше "Апостроф" вже розповідав про те, як Новий рік святкують в Китаї.

  • Вас також може зацікавити:

Що принесе рік Зеленого Дракона знакам китайського гороскопу: позитивні зміни торкнуться кожного

Що не можна робити в перший день року Дракона: 18 китайських табу та забобонів

Рік Дракона і Молодик почнуться в один день: на три знаки Зодіаку в лютому чекає подвійне щастя