RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Китай показав скидання секретного аналога ракети "Кинджал": у чому її особливість

У Китаї до міжнародного дня праці,1 травня, оприлюднили відео, присвячене бомбардувальній авіації. На ньому частково продемонстрували втаємничену ракету повітряного базування, відому під індексом 2PZD-21, що є секретним аналогом ракети "Кинджал".

Про її особливості повідомляє профільне видання Defence-ua.

Читайте також: Росія продовжує виробляти ракети Х-101: чому санкції Заходу безсилі

Як зазначають журналісти, про існування ракети вперше стало відомо восени 2022 року. Тоді її показали на міжнародному авіашоу в Чжухаї. А вперше заговорили про розробку КНР гіперзвукової ракети повітряного базування у 2018 році.

Точні характеристики ракети достеменно невідомі, а в новому відео, ракету помітно тільки лічені секунди. Її скинули з бомбардувальника H-6K (модернізованої версії Ту-16). Проте, експерти зауважують, що також невідомо точно - йдеться саме про скидання, чи повноцінний запуск.

Особливості ракети з індексом 2PZD-21

Експерти видання зауважують, що основа для 2PZD-21 - тактична балістична ракета, очевидно - CM-401. Йдеться про твердопаливну ракету, призначену для запуску з комплексу B-611 із заявленою дальністю для експортної версії - 290 кілометрів.

Подібно до балістичної ракети "Іскандер" наявна складна траєкторія на маршевій ділянці польоту, а за наведення на кінцевій ділянці застосовується активна радіолокаційна головка. Це дозволяє використовувати також у якості балістичної протикорабельної ракети.

Головною відмінністю 2PZD-21 від Х-47М2 "Кинжал" є те, що носієм може бути дозвуковий літак-бомбардувальник. Носієм "Кинжала" є МіГ-31К, що є фактичним першим ступенем ракети, здатним не лише підіймати на велику висоту, а й розганятися перед пуском до надзвукових швидкостей. Водночас китайську ракету потрібно скидати з дозвукового H-6K, пояснило видання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому Північна Корея стала для Росії "братською".

  • Вас також може зацікавити:

На фоні занепокоєнь: чому Іран не боїться брати приклад з КНДР

"Санкції" в дії: в ракетах КНДР виявили 75% компонентів виробництва США

Куди долетять ракети Північної Кореї: приватна розвідка США опублікувала карти