RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Японія рекордно нарощує військову міць: на це вплинув "український прецедент"

Через різні виклики безпеки, пов'язані з російським широкомасштабним вторгненням в Україну, Японія вирішила зайнятися нарощуванням військових потужностей, опублікувавши найбільший план з нарощування свого військового потенціалу з часів Другої світової війни – на 320 мільярдів доларів. Оборонний бюджет Японії буде третім у світі після США та Китаю.

Про це йдеться у відповідному японському плані, передає Reuters.

Читайте також: Японія хоче розмістити новітню зброю на кордоні з Росією: що це означає

Як зазначив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, таке рішення ухвалено у відповідь на "різні виклики безпеки, з якими ми стикаємося".

"Його уряд стурбований тим, що Росія створила прецедент, який спонукає Китай напасти на Тайвань, погрожуючи прилеглим японським островам, порушуючи постачання передових напівпровідників і потенційно захоплюючи морські шляхи, якими нафта доставляється на Близький Схід", - йдеться в повідомленні.

Оборонний бюджет на найближчі п'ять років - 320 мільярдів доларів, а це понад 1% від ВВП - межі, що діяла в країні з 1976 року. У японський план входить закупівля ракет, які здатні завдати удару у разі загрози по Китаю, а також підготовку до затяжного конфлікту. Крім ракет, Японія планує закупити розвідувальні БПЛА, винищувачі-невидимки, гелікоптери, важкі транспортні літаки, підводні човни та військові кораблі.

Згідно з конституцією Японії, країна "на вічні часи відмовляється від війни як суверенного права нації, від загрози або застосування збройної сили як засобу вирішення міжнародних суперечок". Водночас в країні "ніколи надалі не створюватимуться сухопутні, морські та військово-повітряні сили, як і інші засоби війни".

Згодом це трактування розширилося, за змістом відрізняючи оборону та війну. Таким чином, у Японії немає армії, але є Сили самооборони, а офіційно боєприпаси закуповують для оборонних цілей.

Нагадаємо, американське видання Newsweek, у розпорядженні якого опинився лист, написаний агентом ФСБ, повідомляє, що в 2021 році президент РФ Володимир Путін всерйоз готувався до вторгнення в Японію, але передумав і його вибір зупинився на Україні.