RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Новий конфлікт між Сербією та Косово: що відбувається в "м'якому підчерев'ї" Європи

У неділю, 31 липня, увечері знову загострився конфлікт між колишніми частинами союзної в минулому Югославської держави – Сербією та колишньою бунтівною провінцією Косово.

Приводом до нього став намір Пріштіни провести перереєстрацію транспортних засобів та заміну ідентифікаційних карток. Між Сербією та Косово діяла 5-річна угода про використання у північному анклаві нейтральних документів та номерних знаків. Перехідний період вже давно завершився, проте спроби влади змусити косовських сербів перейти на національні документи спричиняють масові протести.

Сайт "Апостроф" стежить за головними новинами із Балкан онлайн.


1 серпня

08:05 Представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель очікує, що блокпости в Косово будуть негайно прибрані, пише Reuters.

07:15 Загострення ситуації у Косово вигідне Москві, вважає військовий експерт Олег Жданов. На його думку, ситуація між Сербією та Косово нагадує більше неправильне сприйняття сторонами намірів одна одної, чим могла скористатись третя сторона, така як Росія. Однак це не схоже на відкрите бажання йти на конфронтацію жодної зі сторін.

06:32 Президент Сербії Александар Вучич звернувся до представників світової спільноти з проханням зупинити конфлікт на території Косово.

На його думку, на Сербію готували напад. Він припустив, що ситуацію вдасться врегулювати вже 1 серпня.

02:00 Косово відклало заборону на сербські документи до 1 вересня

В уряді назвали заворушення на півночі спробою поставити під загрозу мир та безпеку громадян.

"Сьогодні вдень та ввечері мали місце численні агресивні дії, спровоковані та підготовлені офіційним Белградом", - йдеться у заяві.

Після розмови з американськими та європейськими партнерами уряд Косова зобов'язався відкласти введення заборон до 1 вересня.


31 липня

23:50 За попередньою інформацією, Вучич у будівлі Генштабу розпочав переговори із представниками KFOR.

**KFOR (англ. Kosovo Force) — міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косово.

23:45 Сербський телеканал "Kurir" повідомляє про стрілянину в районі закритого КПП "Брняк".


23:35 Президент Сербії Александар Вучич терміново прибув до Генштабу.

23:30 Посольство України в Республіці Сербія рекомендує співгромадянам утримуватися від відвідання південних районів Сербії та уникати місць масового скупчення людей.

У разі потрапляння в надзвичайну ситуацію просить телефонувати на гарячу лінію Посольства для громадян України +381-63-111-31-85.

23:20 Косовські силовики заходять до населених пунктів уздовж адміністративної лінії із Сербією, повідомляють місцеві ЗМІ.

23:10 Найближчі дні будуть складними і проблемними, оскільки Косово стикається з сербським шовінізмом, який йому добре знайомий, заявив прем'єр Косово Альбін Курті.

Альбін Курті

За його словами, головними винуватцями "цього бардаку" є президент Сербії Александар Вучич та директор Офісу з Косова та Метохії Петар Петкович.

Курті також заявив, що вони зіштовхнулися із сербським націонал-шовінізмом, який він добре знає.

23:06

23:02 Поліція Косова у себе у Facebook повідомила про постріли з боку протестуючих сербів.

"У деяких місцях частину пострілів було спрямовано на поліцейські підрозділи, але, на щастя, потерпілих немає", - повідомило відомство.


22:55 Прем'єр Косово Альбін Курті заявив, що у бік місцевої поліції було зроблено постріли. Він звинуватив у цьому “бунтівні елементи, які контролює уряд Сербії на півночі”.

Курті звинуватив сербську владу в шовінізмі, а також закликав до обережності щодо дезінформації.

22:35 Свої 5 "копійок" у ситуацію на Балканах всунула і Москва. Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова підтримала Сербію та заявила, що частково визнане Косово нібито "навмисно йде на загострення, щоби запустити силовий сценарій".

"Лідери косоварів знають, що серби не залишаться байдужими, коли йдеться про пряму атаку на їхні свободи, і навмисно йдуть на загострення, щоби запустити силовий сценарій. Зрозуміло, на вістрі атаки знаходиться і Белград, який Захід хоче додатково "нейтралізувати" косовоалбанськими руками", — заявила Захарова.

22:23 Стало відомо, що прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес негайно залишив Бєлград.

22:15 Президент Сербії Александар Вучич зробив заяву щодо ситуації в Косові.

"Учора у нас були переговори з представниками сербського народу з Косова та Метохії. Давайте постараємося будь-що зберегти мир. Спробуємо ще раз запитати у всіх. Я прошу албанців зрозуміти, я прошу сербів не піддаватися на провокації і не робити нічого, що може призвести до будь-якого конфлікту. Але я також прошу представників могутніх і великих країн, які визнали незалежність Косова, трохи подбати про міжнародне право, бути обережнішими з реальністю і не дозволити сьогоднішнім підопічних викликати конфлікт - це моє прохання, це моє велике прохання. І все, що я можу сказати, це те, що ми молитимемося за мир і шукатимемо миру. Але одразу вам скажу, здачі не буде, і переможе Сербія. Якщо вони спробують почати гоніння на сербів, знущання з сербів, вбивства сербів - Сербія переможе", - заявив він.

У Пріштіні рішуче налаштовані і мають намір домогтися свого, плануючи з 1 серпня вилучати документи та автомобільні номери, що втратили силу.

У відповідь у Белграді заявили, що косовари хочуть влаштувати сербам "пекло". За словами глави МЗС Сербії Миколи Селаковича, президент республіки Александар Вучич мав зустрітися та розмовляти з представниками сербів, "нашого народу в Косово та Метохії, вони наразі опиняються у винятково складній ситуації, яка кульмінує від години до години ", - сказав Селакович. .

У неділю ввечері Вучич виступив із заявою. А тим часом, за даними ЗМІ, на кордоні Косова та Сербії почалися збройні сутички.

Місцеві серби почали будувати барикади. Таким чином, протестуючи проти рішення Пріштіни. Будівництво барикад підтверджує заступник начальника поліції Косово у Північному регіоні Бесім Хоті.

Сербські видання додають, що читачі повідомляють і про інші випадки блокування автошляхів на півночі Косова. Також повідомляють про сирени та постріли щонайменше у двох містах на півночі Косова.

ЗМІ поширюють інформацію про те, що спецназівці Косова беруть під контроль кордон із Сербією. У штабі миротворців KFOR заявили, що "відстежують ситуацію та збирають інформацію".

Розхитування ситуації в Європі та спроба "оживити" старі конфлікти на руку російському агресорові, який усіма методами та засобами намагається ізолювати Україну від міжнародної допомоги.

Контингент НАТО та союзників у Косові становить 3775 осіб, включаючи 40 українців.

За деякими даними, Белград стягує до кордону важку бронетехніку та авіацію.

А топ-функціонер Сербської прогресивної партії Володимир Джуканович заявив про необхідність "денацифікації Балкан".

Однак якщо раніше Джуканович також заявив, що Сербія переможе і більше нічого говорити не потрібно, то пізніше його риторика змінилася на слова про те, що про війну ніхто не говорить.