RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Зустріч у рамках "Рамштайну" 20 січня: головні підсумки

У п’ятницю, 20 січня, на базі "Рамштайн" у Німеччині завершилася восьма зустріч Контактної групи з питань оборони України й міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі розповіли, яке озброєння отримає Київ від партнерів.

Про це пише "Апостроф".

Під час брифінгу Остін наголосив, що учасники "Рамштайну" обговорили потреби захисників України у ППО та бронетехніці й з кожним місяцем Захід лише поглиблюватиме допомогу, а Сполучені Штати відіграватимуть у цьому питанні провідну роль.

Читайте також: Танки Challenger 2 та "протиракетна парасолька": військовий експерт про підсумки "Рамштайну"

Пакет допомоги, який ухвалили за підсумками зустрічі, оцінили приблизно у 2,5 мільярда доларів.

Збройні Сили України отримають 8 ЗРК Avenger та ракети для систем NASAMS.

Окрім того, в цьому пакеті буде 58 БТР Bradley, 90 БТР Stryker та 350 позашляховиків HMMWV й тисячі одиниць артилерійських снарядів.

Глава Пентагону підкреслив, що Україні важливо захищати свій повітряний простір від ворожих ракет та дронів, тому країни-партнери нададуть потужні системи протиповітряної оборони. Зокрема, Німеччина та Нідерланди погодилися виділити установки Patriot.

Глава Пентагону також перерахував деякі позиції щодо військової допомоги Україні. Зокрема, Франція, Німеччина та Велика Британія погодилися надати ППО. Своєю чергою Нідерланди нададуть ракети для Patriot та дві пускові установки. Крім того, солдати морської піхоти навчать наших військових користуватися цією системою. Канада ж придбає для України ЗРК NASAMS та снаряди, Швеція надасть БМП CV90 та САУ Archer, 19 гаубиць Україна отримає від Данії.

Окрім того, від Великої Британії надійдуть танки Challenger 2, вертольоти, ПЗРК Stinger та інше обладнання - від Латвії, а також варто очікувати великий пакет допомоги від Естонії, до якого входять 155-мм снаряди для гаубиць.

Остін також констатував, що Німеччина не ухвалила рішення про передачу танків Leopard Україні. ЗСУ не отримають від партнерів і бойові танки M1 Abrams, але натомість низка країн пропонує Україні танки зі своїх "запасів". Скажімо, Польща надасть вже вживані бойові машини піхоти і танки Т-72, які ще залишилися в країні.

Читайте: "Нам потрібні танки": під Бундестагом тисячі людей вийшли на протест, відео

Він сказав, що Німеччина робить достатньо для того, аби українські військові себе почували впевнено на фронті. Зокрема, проводить військові навчання та надає Києву зброю. Також Остін запевнив, що між рішеннями щодо ненадання танків Leopard та Аbrams немає ніякого зв'язку.

За його словами, українська армія може почати черговий контрнаступ уже до весни цього року. "Це — переломне десятиліття для миру та переломний момент для України, тому ця контактна група не сповільниться — ми продовжимо допомагати Україні", - зазначив він.

Його впевненість розділяє також Марк Міллі, який переконаний у тому, що українська армія невдовзі розпочне черговий контрнаступ.

Нагадаємо, під час восьмої зустрічі в Рамштайні не ухвалили рішення про постачання Україні танків Leopard 2.