RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Лукашенко зробив несподівану заяву про спільну валюту з Росією

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не проти введення єдиної валюти з Російською Федерацію в рамках проекту створення Союзної держави.

Про це він повідомив в інтерв'ю місцевому телеканалу.

При цьому він уточнив, що ця спільна валюта не повинна бути ні російською, ні білоруською, а зовсім новою.

"У нас є договір про створення Союзної держави. Від жодного пункту цього договору ми не відмовляємося. Навіть візьмемо найсерйозніший - єдина валюта. Ми не проти єдиної валюти, але тільки це має бути нейтральна валюта. Це не білоруський рубль, не російський", - заявив Лукашенко.

Також білоруський президент уточнив, що Росія створила свою валюту відразу після розпаду СРСР, а Білорусі довелося долати наслідки економічної кризи наодинці. Олександр Лукашенко вважає, що не можна допускати повторення такої ситуації в разі розвалу Союзної держави.

"Питання в тому, де буде емісійний центр, хто буде керувати емісійним центром. Це буде на рівних або, оскільки Росія велика, вона буде керувати своїм рублем, а ми свій ліквідуємо і до них приєднаємося? Ми це проходили в перші роки після розпаду Радянського Союзу. Коли нас просто викинули з рублевої зони. Ми залишилися з радянськими рублями, вони ввели російський рубль, а ми потім малювали "зайчики". Я не хочу це повторювати. це по-перше. А по-друге, де ж тут тоді буде наш суверенітет?", - зазначив він.

Також президент Білорусі поскаржився на одностороннє рішення РФ закрити кордон з Білоруссю в зв'язку із загрозою поширення коронавируса.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не планує скасовувати спільні з Росією заходи на 9 травня через загрозу спалаху коронавірусу і планує поїхати на парад до Москви, оскільки "більше ніхто не приїде".