RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Довелося втрутитися хірургам: в Росії виявили нове ускладнення при коронавірусі

У Росії у двох пацієнтів з коронавірусом виявили запалення очеревини, їм провели діагностичні операції.

Про це повідомляє прес-служба Федерального медико-біологічного агентства (ФМБА) РФ.

Зазначається, що у двох хворих COVID-19 діагностували серозний перитоніт, який, на думку лікарів, міг утворитися внаслідок відповіді організму на вірус.

"Можна припускати новий варіант COVID-19, що протікає з клінічною картиною серозного перитоніту. Ймовірно, запалення очеревини при COVID-19 може виникати внаслідок системної відповіді на вірусну інфекцію, що супроводжується масивною продукцією цитокінів, гіперактивацією клітин імунітету і утворенням циркулюючих імунних комплексів, що може призводити до патологічних змін в мікросудинах і асептичного запалення деяких серозних оболонок", - йдеться в повідомленні.

Так, згідно з повідомленням агентства, 27 квітня одна пацієнтка поступила у Федеральний науково-клінічний центр (ФНКЦ) ФМБА РФ з проявами COVID-19 (закладеність носа, температура до 38, кашель, "матове скло" в легких), тест підтвердив діагноз. Через кілька днів в інфекційне відділення поступив ще один пацієнт з пневмонією, тест знову був позитивним.

В результаті лікування їх стан погіршувався - виникли болі в животі, а температура тіла підвищилася. Хірурги провели діагностичну операцію і виявили асцит - наявність рідини в черевній порожнині. Цей симптом було додано до загальної картини протікання коронавірусу у пацієнтів у Росії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені заявили, що коронавірус COVID-19 може залишитися з людством назавжди, ставши ендемічним, як ВІЛ.