RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Режим Лукашенка обурений указом Зеленського: назріває скандал

У середу, 14 жовтня, в Міністерстві закордонних справ Білорусі в Мінську послу України Ігорю Кизиму вручили ноту через підписаний нещодавно указ президента України Володимира Зеленського про залучення білоруських ІТ-фахівців.

Про це повідомили в прес-службі білоруського МЗС.

Йдеться про указ президента України "Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь". Цей документ було підписано Володимиром Зеленським, щоб сприяти "розвитку інвестиційного потенціалу України та залученню висококваліфікованих ІТ-фахівців та інноваторів".

У МЗС Білорусі назвали указ президента України "порушенням загальноприйнятих правових норм", оскільки він "поширює свою дію винятково на громадян сусідньої держави".

Офіційний Мінськ трактує цей правовий документ, як "явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, що межує з втручанням у внутрішні справи Білорусі".

Як сказано в повідомленні МЗС Білорусі, підписання цього указу "підриває довіру в двосторонніх відносинах і йде всупереч положенням договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між Україною і Республікою Білорусь" і ряду двосторонніх міжурядових угод. Українській стороні наполегливо рекомендовано вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов'язань у відносинах з Білоруссю.

Також офіційний Мінськ застеріг, що залишає за собою право на застосування "відповідних заходів щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм".

Як повідомляв "Апостроф", раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна планує приєднатися до санкцій ЄС проти Білорусі.