RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Охороняли 24 години на добу: інформатор з КДБ Білорусі дав гучні свідчення у справі Шеремета

Екс-заступник командира бойової групи "Алмаз" Ігор Макар, який передав європейським ЗМІ запис розмови 2012 року, в якій йшлося про планування вбивства журналіста Павла Шеремета білоруськими силовиками, дав свідчення у Києві у справі про вбивство журналіста.

Про це повідомляє "Радыё Свобода".

Ігор Макар - це інформатор, який надав брюссельському виданню EUObserver для розслідування запис розмови 2012 року за участю особи, чий голос нагадує голос тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева. В аудіозаписі йдеться про ліквідацію за кордоном Алега Алкаєва, Володимира Барадача, Вячаслава Дудкіна та Павла Шеремета. Він побував в Україні, де дав свідчення по справі про вбивство Павла Шеремета у 2016 році.

"16 січня я повернувся з Києва до Вільнюса. Після публікації моєї інформації про те, що відбувалося в кабінеті голови КДБ Зайцева у 2012 році, до мене звернулися українські дипломати і обговорили співпрацю у розкритті вбивства Павла Шеремета. На прохання керівника Департаменту національної поліції України мені видали українську візу і попросили вилетіти в Україну та взяти участь у розслідуванні", - розповів Макар.

За його словами, його попереджали, що летіти в Україну небезпечно і свідчення можна дати у Вільнюсі, однак він все-таки вирішив летіти в Київ.

"Коли я прибув в Україну, мене зустріли спецслужби. Мене охороняли цілодобово. Я бачив професіоналізм у роботі українських спецслужб. Ми проводили слідчі дії та інші заходи в Національній поліції, після чого українська сторона повідомила мені, що у них немає причин не довіряти мені. На мою думку, я надав достатньо підстав стверджувати, що білоруські спецслужби мають якесь відношення до наказу вбити Павла Шеремета. Я дав українській стороні набагато більше інформації, ніж публікував у ЗМІ. Я не публікував його, тому що деяким людям загрожує небезпека. Розмовляючи з працівниками Головного слідчого управління Національної поліції України, я переконався в їх правильності та професіоналізмі. Ми домовились, і я пообіцяв не розголошувати свої свідчення, оскільки це може вплинути на слідство", - додав Макар.

Він зауважив, що його свідчення можуть кардинально змінити хід розслідування.

"Я думаю, що розслідування справи в результаті всього цього кардинально зміниться, і його завершить Генеральна прокуратура України. Я переконаний, що цей злочин буде розкритий незалежно від того, кого зараз затримано, а кого підозрюють, слідство завершить справу і з’ясує, хто конкретно вчинив вбивство і хто є безпосереднім замовником цього гучного вбивства.

Що стосується причин вбивства Павла Шеремета, то, на мою думку, 60% з них пов’язані зі справами зниклих. Павло також брав тісну участь у розслідуванні вибуху в мінському метро в 2011 році. На мою особисту думку, після порівняння низки фактів і після розмови з українськими слідчими ми можемо говорити про ненависть Олександра Лукашенко до Павла Шеремета. Все це разом могло бути причиною його усунення. І це було зроблено як демонстративне вбивство", - резюмував Макар.

Про те, що головним вигодонабувачем публікації скандальних "плівок" може бути Кремль, читайте в матеріалі "Апострофа": Рука Москви на білоруському сліді: кому вигідний новий поворот в "справі Шеремета".